Innig samenwerkende robots bouwen hollewanddozen

De nieuwste generatie holle wanddozen van ABB worden samengesteld door drie robots die innig samenwerken. In de fabriek in Ede voltrekt zich niet minder dan een primeur.

Industriële robots werken tot nu toe vooral op zichzelf in een afgezonderd hoekje van fabrieken. Het programmeren kost wat moeite, maar zodra die hobbel eenmaal is genomen kan de machine eindeloos dezelfde handelingen uitvoeren op een hoge snelheid. Zonder moe te worden of verveeld te raken. Ongeacht hoe geestdodend het werk is.

Nauwkeurig

Dat is natuurlijk de kracht van robots, legt Martin van der Have van ABB uit. “Ze gaan maar door zonder in te boeten aan nauwkeurigheid.” In de bouw worden ze tot nu toe vooral toegepast bij staalbedrijven voor laswerkzaamheden, bij complexe driedimensionaal freeswerk en bij het printen van beton.

Lees ook:

ABB vernieuwt hollewanddoos

Onvermoeibaar

Onvermoeibaar doorgaan doet ook YuMi, de robot die de Zweeds-Zwitserse multinational twee jaar terug introduceerde en die gestaag haar weg vindt in de industrie. Ook Yumi neemt nooit koffiepauze en hoeft nooit naar het toilet.

Geen veiligheidshek

Groot verschil met andere robots is dat YuMi heel goed en op een veilige manier kan samenwerken met mensen. Daar ontleent ze ook haar naam aan:  YuMi is een verbastering van you and me. De robot werkt met kleinere gewichten (500 gram) en beweegt langzamer dan de traditionele industriële robot. De armen zwenken met snelheden van niet meer dan 1500 mm per seconde. Daardoor is de impact van een eventuele klap kleiner. Bovendien voelt ze het als ze met één van haar twee armen ergens tegenaan stoot. Op dat moment stopt ze acuut de beweging. Daarom hoeft er geen veiligheidshek om YuMi heen. Ze kan temidden van mensen haar werk doen.

Programmeren

Met de vorige traditionele industriële robots is dat volgens Van der Have ondenkbaar. De klap van zo’n apparaat kon dodelijk zijn. Voor het programmeren van YuMi is bovendien geen gespecialiseerde kennis nodig. Dat gebeurt met een tablet of door de beweging voor te doen. Zodra een productielijn wordt omgebouwd voor de fabricage van een ander product, kan YuMi dus gemakkelijk een nieuwe taak krijgen.

Hollewanddozen

In de eigen fabriek in Ede gebruikt ABB sinds kort drie Yumi’s voor het samenstellen van hollewanddozen.  Het gaat om het nieuwste type dat ook lucht- en geluiddicht gemaakt kan worden en dus geschikt is voor woningscheidende wanden. Dat de doos geen geluid- of warmtelekken oplevert is te danken aan een speciale insert. De drie YuMi’s doen bijna alles. Ze draaien schroefjes aan, plaatsen een metalen clip voor de stabiliteit, brengen trekbandjes aan en doen de dozen samen met de bijbehorende tuit  in een zakje.

Samenwerken

YuMi’s kunnen dus niet alleen veilig samenwerken met mensen, ze kunnen ook goed met elkaar overweg. Twee Yumi’s in één productielijn is volgens Van der Have al wel vaker vertoond, maar drie samenwerkende co-robots betitelt hij als een primeur. “In elk geval voor de Benelux, waarschijnlijk  voor Europa en misschien zelfs wel voor de wereld. Maar ik heb geen tijd gehad om dat uit te zoeken, dus die claim durf ik niet te maken.” Belangrijk is volgens hem dat de slim samenwerkende robots het mogelijk maken te concurreren met lage lonen landen. Op die manier is het gelukt de productie in Ede te houden. Anders was de bouw van een betrekkelijk simpel product als een hollewanddoos onherroepelijk verdwenen naar China.”  (Lees verder onder foto.)

Productiviteitsverhoging

Hoe groot de productiviteitsverhoging precies is valt volgens Van der Have niet te zeggen. Daarvoor is het net iets te vroeg. Bij de firma Deonet in Eindhoven, waar de eerste YuMi van Nederland is neergezet, blijkt de productie van de robot zo’n 20% hoger te liggen dan de medewerksters die in dezelfde productielijn usb-sticks en relatiegeschenken assembleren. “Dat klinkt misschien niet heel indrukwekkend, maar het verschil is voor een werkgever dat hij voor YuMi geen premies voor pensioen of ziektewet hoeft af te dragen. Terwijl ze werk van absoluut constante kwaliteit levert.”

Twee armen

Alle robot-producenten in de wereld werken momenteel aan co-robots die met mensen kunnen samenwerken, weet Van der Have. “En er komen in rap tempo nieuwe aanbieders op de markt. Maar alleen YuMi heeft twee armen. Dat brengt weer wat van het productiviteitsverlies terug dat je verliest doordat de arm van een co-robot met lagere snelheden werken dan andere robots. “

Menselijke verschijning

De twee armen maken YuMi ook tot een veel menselijker verschijning dan veel andere robots. De afgeronde vormen geven haar bovendien een hoge aaibaarheidsfactor. Dat is volgens Van der Have allemaal geen toeval. “De mens is een slimme verschijning, dus daar hebben onze ontwerpers goed naar gekeken. Het is ook de bedoeling dat mensen zich op hun gemak voelen als ze met een YuMi samenwerken. Ongeacht of je nou usb-sticks samenstelt, pillen draait, of hollewanddozen samenbouwt. Betonprinten, complex freeswerk of lasklussen zie ik YuMi  voorlopig nog niet doen. Ze is ontworpen voor het fijnere werk. Maar ook bouwers zullen YuMi snel tegenkomen.”

Bron: Installatiejournaal.nl