Het belang van de ontruimingsoefening

Op 22 en 23 maart 2017 is de 11e  editie van de vakbeurs Secura, het grootste vakevenement over Health, Safety en Security in België. Een van de thema’s die aan de orde komen: de ontruimingsoefening.

Secura 2017
Datum: woensdag 22 en donderdag 23 maart 2017
Plaats: Paleis 4, Brussels Expo
Tijd: 9:30-17:00 uur
Informatie: www.secura-expo.be

Om erachter te komen welke thema’s professionals na aan het hart liggen, hield beursorganisator Easyfairs een uitgebreide enquête onder meer dan 12.000 Belgische bedrijven. Juist die thema’s komen op de Secura terug.

Ontruimingsoefening bovenaan lijstje

Over welke thema’s liggen Belgische bedrijven het vaakst wakker als het gaat om veiligheid en gezondheid ? Bovenaan het lijstje (met 39%) staat de ontruimingsoefening, zo blijkt uit de enquête. Een actueel thema, ook in Nederland. Want ongeveer 45 procent van de Nederlandse werknemers heeft nog nooit een ontruiming geoefend op het werk bleek in 2016 uit een enquête onder duizend werknemers door Manutan en NovioData. Van de ondervraagden gaf 15 procent daarnaast aan dat er bij hen op de werkvloer geen ontruimingsplan geldt. En 18 procent weet niet of zo’n plan in hun organisatie voorhanden is.

Automatische piloot goed trainen

Medewerkers van Nederlandse gevangenissen oefenen ook te weinig op ontruiming. En calamiteitenplannen ontbreken geregeld. Dat bleek eind oktober vorig jaar uit interne controles van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Foute boel. In Nederland schrijft de Arbowet immers voor dat iedere organisatie moet beschikken over een ontruimingsplan en dat medewerkers minstens één keer per jaar een ontruiming moeten oefenen. Want kennis over ontruiming mag niet bij theorie blijven. In noodsituaties gaan mensen vaak over op de automatische piloot. Dan kun je wat je dan moet doen maar beter goed hebben geoefend.

Bron: Arboonline.nl