Gevolgen nieuwe handschoennorm

De NEN-norm 388 is aangescherpt. Fabrikanten kunnen kiezen voor een andere test, bijvoorbeeld op het gebied van snijbestendigheid. Wat betekent dit voor de werkgevers?

Om de zaak direct even op scherp te stellen: in sommige gevallen zijn werkgevers verantwoordelijk voor de kwaliteit van de werkhandschoenen. Dat bleek bijvoorbeeld toen een bouwmedewerker in aanraking kwam met een tegelsplinter. Die sneed dwars door zijn handschoenen heen en veroorzaakte blijvende invaliditeit. “Op dat moment heb je als werkgever wel wat uit te leggen”, zegt Rick van der Heide, veiligheidskundig adviseur HVK bij Copla Opleiding Training en Consultants. “En daarin slaagde deze werkgever niet. Want de handschoen die hij had gekozen, was onvoldoende snijbestendig. Er waren betere alternatieven beschikbaar.” Dat had deze werkgever kunnen weten. Want als een handschoen moet beschermen tegen risico’s van categorie 2 of 3 (zie kader), bevindt zich in ieder exemplaar een label. En op dat label staat de uitslag van een testresultaat. “Dat testresultaat kan betrekking hebben op verschillende risico’s”, zegt Van der Heide. “Bijvoorbeeld op mechanische risico’s als schuren en snijden, maar ook op extreme hitte en koude of giftige chemicaliën. Op ieder van die gebieden kon een handschoen een score halen van 1 tot en met 4 (schuur-, scheur- en prikweerstand) of 1 tot en met 5 (snijbestendigheid). Die 4 of 5 was goed, de 1 was volstrekt onvoldoende.”

Dit artikel is geschreven door Peter Passenier voor Vakblad Arbo nr 11 2017, Vakmedianet.

Rick van der Heide, een ervaren gespecialiseerde Veiligheidskundig adviseur HVK | Professioneel Coach | Docent HVK & MVK | PBM Expert heeft aan dit artikel meegewerkt.