Gevoelig gehoor? Dan vaak alsnog gehoorbeschadigingen – ondanks grenswaarden

Als geluid op het werk 85 decibel of meer is ben je als werknemer verplicht om gehoorbescherming te dragen. Maar ook lagere geluidsniveaus kunnen gehoorschade veroorzaken, met name indien je gevoelige oren hebt.

Onderzoekers van Karoliniska Institut – onderdeel van de Uppsala Universiteit – samen met het Zweedse ministerie van Volksgezondheid, hebben het gehoor onderzocht van circa 500 mannelijke tweelingen. De mannen hebben tijdens het onderzoek ook aangegeven wat voor werkzaamheden zij (hebben) uitgevoerd, waardoor de onderzoekers een inschatting hebben kunnen maken aan welke vormen van lawaai zij hebben gehad tijdens werkzaamheden.

Dat een grote meerderheid van de onderzochte tweelingen, ten opzichte van de voorgaande onderzoeken, slechter kon horen, was verwacht. Met name bij diegenen welke waren blootgesteld aan veel lawaai op het werk. Dit was echter ook het geval bij tweelingen welke waren blootgesteld aan geluidsniveaus tussen de 75 – 85 decibel. Met andere woorden ONDER de grenswaarde van 85 decibel daar waar gehoorbescherming verplicht is.

Dit was het best waarneembaar bij die tweelingen waarbij het gehoor al bij een voorgaand onderzoek minder goed presteerden.

“Wat wij met zekerheid kunnen aangeven is dat 75 decibel bij bepaalde personen met een gevoelig gehoor al tot gehoorschade kan leiden”, volgens professor Arbeid en Milieu, Magnus Svartengren, van Universiteit Uppsala. (lees hier de publicatie op de site van Uppsala University)

Vindt u dat de huidige grenswaarde van 85 decibel naar beneden bijgesteld moet worden?

“Ja, als het niets zou kosten, dan vindt ik het noodzakelijk. Maar een dergelijke grenswaarde is altijd een afweging van verschillende meningen. Wat we echter wel hebben kunnen constateren is dat een grenswaarde niet duidelijk afbakend wat wel of niet schadelijk is voor het gehoor.”

Er zijn echter ook andere argumenten dan het oplopen van gehoorschade om te proberen om lawaaioverlast op de werkplek terug te dringen, meent Magnus Svartengren.

“Er zijn beroepen waar men afhankelijk is van het gehoor, bijvoorbeeld in het onderwijs. En er is nog andere reden om het geluidsniveau naar beneden te brengen, namelijk het risico dat mensen welke reeds lichte gehoorschade, of een gevoelig gehoor hebben, in de toekomst worden uitgesloten van het arbeidsproces.”

Artikel geschreven door Oscar Magnusson – vertaald uit het Zweeds door Henk Stuiver

Bron: WerkVeilig

Meer informatie

  • Beoordeel en beperk de blootstelling aan schadelijk geluid met de Verbetercheck Schadelijk geluid.
  • Werken in lawaai: Informatie van de Hoorstichting over lawaai op het werk
  • Heb jij wel eens een piep in je oren en wil je weten wat dat betekent? Op de site Oorcheck.nl vind je testjes en informatie over het oplopen en voorkomen van gehoorschade.