Gehoorschade testen nu ook online

Beroepsslechthorendheid staat al jaren in de top 3 van meest gemelde beroepsziekten. Nu is er een online hoortest waarmee bedrijven het gehoor van hun werknemers kunnen screenen op gehoorschade.

Gehoorschade? Dat komt toch alleen maar voor bij bedrijven met ‘lawaai op de werkplek’? Zoals in de bouw of de muzieksector. Toch? Toch niet. Goed kunnen horen is in alle beroepen belangrijk. Vroegtijdig en preventief slechthorendheid opsporen dus ook.

Bekijk het Rapport Kerncijfers Beroepsziekten 2015 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (pdf)

Communicatie op het werk van levensbelang

Want ook voor een verkoper, leraar of luchtverkeersleider is communicatie op het werk van levensbelang. Met de klant. Of om gevaarlijke situaties op tijd te kunnen signaleren. Voor iedere werkende niet onbelangrijk, en extra voor bijvoorbeeld brandweermannen en spoorwerkers. Risico’s op het werk op het gebied van gehoorschade horen thuis in de RI&E. Want gehoorschade is een sluipmoordenaar en niet te genezen. Mensen met gehoorschade kunnen minder makkelijk communiceren. Daardoor lopen zij meer risico op ongelukken op de werkvloer, psychische overbelasting en sociale isolatie. Daarom zijn vroegtijdige opsporing en preventie cruciaal.

Slechthorendheid snel en laagdrempelig opsporen

Met dat doel brengt HearOn, een volle dochter van de Nationale Hoorstichting, een online hoortest uit. Daarmee kunnen bedrijven zelf het gehoor van hun werknemers screenen op gehoorschade. De test is ontworpen en wetenschappelijk gevalideerd door audiologen van het AMC en LUMC, in samenwerking met de Nationale Hoorstichting. Gebruikers doen de hoortest zelfstandig op een smartphone, tablet of desktop, op kantoor of thuis. Dat stelt bedrijven in staat om slechthorendheid van werknemers snel en laagdrempelig op te sporen.

Gehoorschade is een sluipmoordenaar en niet te genezen

Vroegtijdige opsporing van slechthorendheid voorkomt niet alleen erger. Tijdige opsporing en preventie van gehoorschade (in de horeca deed personeel ooit een test met oordoppen) helpen daarnaast om werknemers duurzaam inzetbaar te houden. Met het gebruik van de online gehoortest wordt het gehooronderzoek binnen een bedrijf bovendien voor een belangrijk deel geautomatiseerd. Dit levert een flinke efficiencyslag op. Naar zeggen van HearOn kan dat bedrijven een besparing opleveren van 70 procent.

OOK INTERESSANT: Geleidelijk doof geen dienstongeval

Vroege opsporing gehoorschade cruciaal

Zorgcollectief FNV/Menzis is de eerste afnemer van de online hoortest van HearOn. Gijs Rotteveel, directeur Commercie van Menzis: “Onderzoek van onder meer het Amsterdam Medisch Centrum heeft aangetoond dat de huidige generatie jongeren kampt met een verslechterd gehoor. Onder andere door blootstelling aan harde muziek tijdens het uitgaan en op draagbare muziekspelers. Ook op het werk kan het risico op gehoorschade zich voordoen. Om mensen op deze risico´s te attenderen, biedt het Zorgcollectief FNV/Menzis deze professionele, op de werkvloer gevalideerde hoortest aan haar verzekerden aan.

Doe een proefversie van de hoortest

Bron: Arboonline.nl