FNV: verplicht deskundige hijsbegeleider

De FNV wil dat er zo snel mogelijk een wettelijke verplichte opleiding komt voor hijsbegeleiders. Aanleiding is het dodelijke ongeval bij de renovatie van het oude ministeriegebouw in Den Haag afgelopen zomer.

Hans Crombeen, bestuurder FNV Bouwen & Wonen, vindt de cao-bepalingen over de hijsbegeleider ook wel aanpikkelateur genoemd te vrijblijvend. Hij roept Bouwend Nederland op om samen snel nieuwe regels af te dwingen bij de overheid.

Crombeen: “Ze kunnen op een bouwplaats de eerste de beste ongeschoolde kracht onder de kraan zetten. Letterlijk levensgevaarlijk. Dit moet op het hoogst mogelijke niveau geregeld worden. Om nog meer ongelukken te voorkomen, moet er met spoed een verplichtstelling komen voor een gedegen opleiding voor de hijsbegeleider, zoals die al wel geldt voor de kraanmachinist.”

Niet ingewikkeld

Ingewikkeld of kostbaar hoeven de nieuwe regels niet te zijn, volgens de bestuurder. “En het voorkomt enorm veel gevaar en leed.”

Het dodelijk ongeval met vallende steigerdelen in Den Haag vorig jaar was mede het gevolg van onkundige bevestiging van de hijslast, door een ongeschoolde werknemer, bleek onlangs uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Mogelijk legt het Openbaar Ministerie de kraanmachinist dood door schuld ten laste.

Grootste ergernis van kraanmachinist

Uit onderzoek onder kraanmachinisten van de FNV en Vakvereniging Het Zwarte Corps, bleek eerder al dat de ondeskundigheid van aanpikkelateurs de grootste ergernis is onder kraanmachinisten.

Bekijk ook eerder nieuwsbericht “Schuldvraag bij hijsongevallen complex”.

Bron: Cobouw/FNV