Duizelig door MRI-scanner

Werknemers van ziekenhuizen die met de MRI-scanner werken, worden steeds vaker blootgesteld aan steeds hogere ‘strooi-magneetvelden’. Dit heeft effect op hun evenwichtsorgaan.

Steeds sterker
De magneten van de nieuwe generatie scanners worden steeds sterker. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. De kwaliteit van de scans en de toepassingsmogelijkheden zijn door deze sterkere magneten enorm toegenomen. De keerzijde is echter dat personeel en patiënten in de buurt van de MRI-scanner vaak symptomen zoals misselijkheid, duizeligheid en een metaalsmaak ervaren. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Lotte van Nierop aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Concentratieproblemen
Van Nierop plaatste voor haar onderzoek gezonde vrijwilligers in de buurt van MRI-scanners. Dit toonde aan dat zij tijdelijk veranderingen ondergingen. De vrijwilligers hadden een slechtere oog-handcoördinatie en kampten met concentratieproblemen. Ook werden hun oogbewegingen en balans beïnvloed door de blootstelling aan het magneetveld van de MRI-scanner.

Maatregelen
Weliswaar zijn de geconstateerde veranderingen subtiel en kortstondig. Toch zouden de resultaten van dit onderzoek de basis moeten zijn voor maatregelen die de blootstelling aan magneetvelden beperken en de effecten ervan terugdringen, stelt Van Nierop. De gevonden effecten in hersen- en evenwichtsfuncties kunnen gevolgen hebben voor werknemers en hun patiënten. Te denken valt daarbij aan bijvoorbeeld chirurgen die een MRI-geleide operatie uitvoeren.

Bron: Arboonline.nl
Lees meer over niet-ioniserende straling in de Arbo Vakbase en registreer u gratis  voor 30 dagen.