Grip op gedrag door diep luisteren

Diepte investering

Veel bedrijven en veiligheidskundigen worstelen met het probleem dat medewerkers regels, procedures en werkinstructies niet opvolgen. Maar luisteren we wel goed naar de overtuigingen en weerstanden van deze mensen? Diep luisteren kan helpen. In dit artikel krijgt u tips en oefeningen om hier vaardiger in te worden.

Het diep luisteren waar dit artikel over gaat is bedoeld om daadwerkelijk contact te krijgen met de gesprekspartner. Zo kunnen we een verstandhouding opbouwen die nodig is om minder bedreigend te zijn voor de ander. Die ander kan dan ontspannen en dat maakt echt contact mogelijk over overtuigingen en weerstanden. Dit is ook terug te voeren op de IRP Driehoek van communicatie (Inhoud – Relatie – Proces). Om over de inhoud (hier: het gedrag van de ander) te kunnen praten, moeten de relatie en het proces goed zijn. Te snel doorschakelen naar de inhoud maakt de relatie wankel.

Effect van niet diep luisteren

Er zijn vier niveaus van luisteren:

  1. Cosmetisch luisteren: iemand doet alsof hij luistert, maar is er met zijn gedachten totaal niet bij.
  2. Luisteren: iemand is betrokken bij het gesprek, bij wat de ander te vertellen heeft.
  3. Actief luisteren: iemand is geconcentreerd aan het luisteren en onthoudt goed wat de ander heeft gezegd.
  4. Diep luisteren: hierbij richt iemand zich totaal op de ander en niet op zichzelf, hij verplaatst zich in die ander.

Stel, u spreekt een heftruckchauffeur van wie u weet dat die nog steeds niet zijn gordel draagt op momenten dat u of een leidinggevende in de buurt is. Dan kunt u voor de tiende keer zeggen dat hij zijn gordel om moet doen. Maar hier kan diep luisteren in combinatie met nieuwsgierige vragen stellen dé manier zijn om over zijn gedrag te praten. U stapt in op relatieniveau, niet direct op de inhoud. Daarbij probeert u in de belevingswereld van de ander te kruipen. Zonder dat u die gaat vertellen dat zijn gedrag in uw belevingswereld fout is, want dat weet hij al.

Diep luisteren, maar hoe?

Lees het hele artikel (pdf) die Rick van der Heide, (Team)Coach en Hogere Veiligheidskundige bij Copla Coaching heeft geschreven voor het Vakblad Arbo nr 5 2018, Vakmedianet.

Door je advies- en luistervaardigheden uit te breiden met coachvaardigheden ben je in staat om steeds sneller te “zien” wat er onder de oppervlakte speelt. Rick heeft speciaal voor de veiligheidskundigen en andere arboprofessionals, een  unieke opleiding in arboland ontwikkeld ‘DE VeiligheidsCOACH®’.  In deze 5-daagse opleiding DE VeiligheidsCOACH® leer je om op een coachende manier onveilig gedrag te beïnvloeden en veranderen. Meer weten over deze opleiding die 17 september voor de 2e keer van start gaat? Kijk op onze website www.copla.nl/deveiligheidscoach of bel 0341-430848 voor meer informatie en mogelijkheden.