‘Altijd actuele lesstof dankzij Sdu HSE’

Al meer dan 30 jaar adviseert, coacht en doceert Copla directies, managers en adviseurs over Arbo-veiligheid. “Ons doel is om het werk in de praktijk daadwerkelijk veiliger te maken. Er is nog veel werk aan de winkel, vooral bij kleinere bedrijven is er een wereld te winnen als het gaat om kennis over veiligheid.”

Ronald Meijer start in 1991 als veiligheidskundige bij Copla. Rond de millenniumwisseling neemt de in Appingedam geboren medewerker het bedrijf in Harderwijk over. Hij verlegt het accent van de adviesorganisatie naar meer een opleidingsinstituut. Ook stopt hij met de detachering van medewerkers. Een keuze die tot op de dag van vandaag zijn vruchten afwerpt.

“Daar waar ik nog weleens dacht: het zal wel een keer ophouden met het opleiden van mensen, zie je dat de aandacht voor veiligheid in de volle breedte is toegenomen. Dat komt mede door grote incidenten, zoals de Vuurwerkramp in Enschede in 2000 en andere vraagstukken in Nederland. Die verscherpte aandacht voor veiligheid juich ik toe. Er is nog veel gebrek aan kennis en onkunde in de markt qua arbeidsveiligheid en -omstandigheden. Er is werk aan de winkel! Vooral bij kleinere bedrijven is een wereld te winnen als het gaat om kennis over veiligheid.”

Veiligheidskundigen op alle niveaus

Copla is al ruim 30 jaar opleider. Het Harderwijkse bedrijf leidt veiligheidskundigen op alle niveaus op. Daarnaast zijn er speciale opleidingen, zoals de praktijkopleiding PBM, Beheerder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallatie, Branddetectie, V&G-coördinator Uitvoering Bouw, V&G-coördinator Uitvoering Spoorbouw en de VeiligheidsCOACH opleiding en diverse Masterclasses voor veiligheidskundigen.

Werken met Ai-bladen

Meijer vertelt dat hij uitsluitend werkt met docenten uit de praktijk. “Hierdoor komen vele praktijkvoorbeelden aan bod tijdens de lesstof. Belangrijke input voor de lesstof verkrijgen we via het online portaal van Sdu HSE. Alle onderwerpen die we tijdens onze opleidingen behandelen vinden we hierop terug. We maken in onze lesstof ook nadrukkelijk gebruik van publicaties en Arbo-informatie bladen (Ai-bladen) van het portaal. Hiermee zetten we onze leerlingen aan het werk. In de studieverslagen lezen we altijd terug dat ze veel geleerd hebben van de praktijkoefeningen en het gebruik van de Ai-bladen. En dat velen hier nog niet mee werkten bij hun werkgever. Ze zijn er echt positief over en zouden dit graag willen.”

Meerwaarde van online portal

Volgens Meijer heeft Sdu HSE veel meerwaarde voor Copla. “De kracht zit hem in de actualiteitswaarde en de toegankelijkheid van het portaal. Alles is goed doorzoekbaar en je vindt snel wat je zoekt. De informatie is ook altijd actueel. Hierdoor hoeven we geen moeite te doen om onze lesstof actueel te houden. De Arbo-informatie bladen (Ai-bladen) zijn ook erg praktisch en hebben een groot voordeel; leerlingen hoeven de papieren ARBO-catalogi niet te bestuderen. Scheelt ze toch het scannen, testen en bestuderen van een naslagwerk van zo’n 160 boeken in totaal. De Ai-bladen leveren de student én ons als docenten een boel gemak op.”

Zoekgemak

De toegankelijkheid en het zoekgemak met filters en thema’s zijn volgens Meijer ook grote voordelen van Sdu HSe. “Overal waar je internet hebt, kun je eenvoudig zaken opzoeken. Voorheen werkten we met papieren uitgaven en verstrekten deze boekjes als lesmateriaal. Nu staat alles online. Dit maakt Copla overigens nog geen opleider met e-learning modules. Wij zijn van het contactonderwijs. Maar het is heel handig om het naslagwerk online te hebben. Hierdoor is het overal en altijd beschikbaar.”

Kwalitatieve informatie

De kwaliteit van de informatie op Sdu HSE noemt de Copla-directeur goed en compleet. “Er is geen onderwerp dat ik kan bedenken waarover geen informatie te vinden is.”

Copla heeft een deal gesloten met Sdu dat studenten een jaar gratis toegang krijgen tot het online portaal Sdu HSE en SafetyToxic. Na afronding van de opleiding krijgen zij ook nog eens 25% korting op alle producten uit de webshop van Sdu. “We zijn blij met elkaar, kun je daaruit concluderen”, zegt Meijer. “We kunnen onze leerlingen dankzij Sdu HSE en Toxic optimaal bedienen.”

“Op mijn werk bij Volkerrail had ik weleens gehoord van Sdu HSE, maar ik had er zelf nog nooit wat mee gedaan. Via Copla heb ik nu een jaar lang gratis toegang tot het portaal. Het werkt heel handig. Ik heb mijn account overigens met opzet laat geactiveerd, zodat ik tijdens het schrijven van mijn scriptie er ook nog gebruik van kan maken. Uiteraard heb ik intussen alle voor mij relevante Ai-bladen gedownload en aan mijn werkgever gevraagd of wij ook op het werk toegang kunnen krijgen tot Sdu HSE. Het is reuze handig met al die actuele informatie. En ik zie de Ai-bladen als een goede basis om zelf ergens iets van te vinden.” Student Hogere Veiligheidskunde

‘We kunnen onze leerlingen dankzij Sdu HSE optimaal bedienen’

‘De kracht van Sdu HSE zit hem in de actualiteitswaarde en de toegankelijkheid. Alles is goed doorzoekbaar en je vindt snel wat je zoekt.’

‘Er is nog veel gebrek aan kennis en onkunde in de markt qua arbeidsveiligheid en -omstandigheden’