Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

Cursus Face Fittester

Het gebruik van face fittesten (pasvormtesten) om de doeltreffendheid van adembescherming bij het werk vast te stellen, komt gelukkig steeds vaker voor. Als face fittester bent u verplicht hiervoor het erkende examen Face Fittester te behalen. Met de Cursus Face Fittester leert u alles over face fittesten en bereidt u zich optimaal voor op dit examen.

Duur van de opleiding: 1 dag
Cursusprijs: €495
Extra's:
 • Trainen voor PortaCount of Quantifit
 • Voorbereiding op erkend examen Face Fittester
» Inschrijven» Cursusinformatie aanvragen

Voor wie

De ééndaagse Cursus Face Fittester is door Copla Opleiding & Training ontwikkeld in samenwerking met de branchevereniging VVGW en is bedoeld voor diegene die regelmatig verschillende soorten face fittesten (pasvormtesten) afnemen binnen bedrijven in de industriële sector.

U wilt als veiligheidskundige, preventiemedewerker, kam-coördinator, externe face fittester of medewerker van leveranciers van PBM uw kennis vergroten. Kennis over de keuze van adembescherming, wetgeving, verschillende methodieken face fittesten en het afnemen ervan. Met deze opleiding bereidt u zich ook optimaal voor op het erkende examen Face Fittester. De examens worden afgenomen door het Instituut CEC.

Bij deze cursus wordt uitgegaan van minimaal MBO-niveau.

Start Opleidingen

De startdatum van deze opleiding wordt in overleg ingepland. Geef bij het aanvragen van cursusinformatie of inschrijving uw voorkeur aan voor een startdatum. Wij nemen dan contact met u op.

Resultaat

Na het volgen van de Cursus Face Fittester:

 • Bent u op de hoogte van werkgeversverplichtingen ten aanzien van het kiezen van adembeschermingsmiddelen
 • Bent u op de hoogte van de stappen die doorlopen moeten worden voordat het juiste adembeschermingsmiddel gekozen kan worden
 • Kent u de verschillende soorten adembeschermingsmiddelen en hun toepassingsgebied
 • Kunt de nominale protectiefactor (NPF) toepassen
 • Weet u welke handelingen u moet verrichten voor, tijdens en na een kwalitatieve en kwantitatieve face fittest
 • Kent u de factoren die van invloed zijn op de protectiefactor
 • Weet u welke houding van u wordt verwacht.

Na afloop ontvangt u een bewijs van deelname. Hiermee bent u voldoende voorbereid op het erkende examen Face Fittester. Dit examen staat los van de cursus en kan direct online door u bij Instituut CEC worden aangevraagd.

Waarom Cursus Face Fittester volgen?

Om de gezondheidsrisico’s van uw medewerkers tijdens het werk zo veel mogelijk te beperken kan (op basis van de RI&E) het dragen van adembescherming op de werkplek verplicht zijn. Voor daadwerkelijke bescherming moet de adembescherming ook goed passen op het gelaat, op de juiste wijze worden gebruikt en onderhouden. Om dit te testen wordt een face fittest afgenomen.

Net als in Engeland zal binnen niet al te lange tijd het aanbieden van een face fittest aan iedere werknemer die adembescherming gebruikt of gaat gebruiken verplicht worden gesteld in de Arbowetgeving of nieuwe normeringen rond adembescherming (ISO-norm).

Er zijn twee face fittesten / pasvormtesten (kwalitatieve face fittest en kwantitatieve face fittest). In verreweg de meeste gevallen wordt gebruikgemaakt van een kwantitatieve test. Om face fittesten op de juiste manier te kunnen inzetten en uitvoeren moeten face fittesters worden geïnstrueerd en getraind. Daarnaast moet de gebruiker van de adembescherming n.a.v. de face fittest advies krijgen over juist gebruik, eventueel aangepaste (beter passende) adembescherming en onderhoud.

Lees meer over face fittesten in Nederland

Programma Cursus Face Fittester

1 daags programma / in overleg datum te bepalen 

 • Inleiding
 • Wetgeving
 • Hoe is Face Fittesten in Nederland geregeld
 • Soorten adembeschermingsmiddelen en hun toepassing
 • RI&E en kiezen juiste adembescherming
 • Rekenen met de NPF (nominale protectiefactor)
 • Uitvoeren van een kwalitatieve face fittest (PortaCount of Quantifit)
 • Hoe bereidt je de werkgever en werknemer voor op de face fittest
 • Factoren die pasvorm beïnvloeden
 • Niet door de face fittest gekomen en dan?

In de Cursus Face Fittester worden deze aspecten allemaal behandeld en getraind. U bent tevens optimaal voorbereid voor het examen Face Fittester. U dient (net zoals bij het examen) uw eigen apparatuur mee te nemen. Is dit niet mogelijk dan dit graag van te voren aan geven.

Docenten

De lessen worden gegeven door eigen, ervaren en in de praktijk actieve docenten en gastdocenten. Onze docenten zijn vaak ook actief als consultant. De docent begeleidt u persoonlijk tijdens en na de opleiding.

Rick van der HeideRick van der Heide

Veiligheidskundig adviseur HVK | Docent MVK / HVK | PBM-adviseur en docent | VVGW contactpersoon Copla Opleiding-Training-Consultants-Coaching | Oprichter van Copla Coaching en de Opleiding DE VeiligheidsCOACH

Groepsgrootte en locatie

De groepsgrootte bedraagt maximaal 12 personen. De cursus vindt plaats in ons eigen opleidingscentrum te Harderwijk. Vanaf 8 deelnemers kunnen we de opleiding ook  in company voor u organiseren.

Examendata 2018 bij Instituut CEC

U kunt zich op de volgende data aanmelden voor het examen Face-Fittester:

Examendata            Sluitingsdatum inschrijving
7 juni 2018 31 mei 2018
8 juni 2018 1 juni 2018
12 juli 2018 5 juli 2018
2 augustus 2018 26 juli 2018
3 augustus 2018 27 juli 2018
27 september 2018 20 september 2018
26 oktober 2018 19 oktober 2018
22 november 2018 15 november 2018
13 december 2018 6 december 2018
14 december 2018 7 december 2018
0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Wij zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
Email
* Beschrijf uw vraag
Chat met ons

Hulp nodig? Vraag het ons!

Uw naam
Email
* Beschrijf uw vraag
We zijn online!
Feedback

Help ons om uw beter te helpen! U kunt feedback achterlaten.

Hoe beoordeelt u onze ondersteuning?