‘Zware beroepen’ trekken later pensioen niet

Steeds meer werknemers met ‘zware beroepen’ moeten voor hun pensioen afhaken. Deze werknemers melden zich voortijdig ziek en zitten vaak tot hun pensioen in de WIA.

Dat zegt het Pensioenfonds voor Metaal (PMT) in de Volkskrant. Volgens het PMT is het aantal mensen dat hun pensioen niet haalt verdubbeld sinds de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd.

In 2016 werden 40.000 mensen arbeidsongeschikt

Het UWV zegt al langer een stijging van het aantal arbeidsongeschikten waar te nemen. Uitkeringsinstanties hebben voor die ontwikkeling geen goede verklaring. In 2016 was sprake van de sterkste groei van de WIA-instroom sinds het crisisjaar 2010, van maar liefst 12 procent. Daarmee werden 40.000 mensen arbeidsongeschikt.

Einde groei nieuwe arbeidsongeschikten nog niet in zicht

Het UWV stelt in het artikel dat 55-plussers een ongeveer tien keer grotere kans hebben om arbeidsongeschikt te worden dan werknemers onder de 25 jaar. Tel daar de telkens stijgende pensioenleeftijd bij op en het mag geen verbazing wekken dat ouderen in toenemende mate arbeidsongeschikt raken. Het PMT geeft daarbij aan dat ouderen met ‘zware beroepen’ de snelle stijging van de pensioenleeftijd maar moeilijk kunnen bijbenen. Jan Berghuis van het PMT verwacht in 2020 een explosieve stijging van het aantal nieuwe arbeidsongeschikten. “We hebben een beperkte regeling om vervroegd te kunnen stoppen met werken. Die is dan afgelopen.”

Geen lijst ‘zware beroepen’, maar flexibele AOW-leeftijd

Werkgevers en vakbonden oefenen druk uit op de politiek, in het bijzonder op D66, CDA, ChristenUnie en VVD, om een oplossing te zoeken voor de sterke aanwas van nieuwe arbeidsongeschikten. De onduidelijkheid over welke beroepen in de categorie ‘zware beroepen’ vallen bemoeilijkt echter een adequate aanpak. Achttien andere EU-lidstaten werken met een officiële lijst van ‘zware beroepen’. Werkgevers en vakbonden willen ook zo’n lijst in Nederland. De politiek voelt niet veel voor wettelijke uitzonderingen voor bepaalde beroepen. Zij ziet de oplossing eerder in het flexibiliseren van de AOW-leeftijd.

Bron: volkskrant.nl en Arboonline.nl