Workers’ Memorial Day – 28 april 2021

Workers’ Memorial Day is de internationale dag waarop werknemers worden herdacht die zijn overleden door een bedrijfsongeval of een beroepsziekte. Workers ‘Memorial Day, ook wel bekend als International Workers’ Memorial Day of International Commemoration Day voor doden en gewonden, vindt jaarlijks over de hele wereld plaats op 28 april. In Canada is het zelfs een dag van nationale rouw.

Workers’ Memorial Day is een gelegenheid om de vermijdbare incidenten op de werkplek, uitzonderlijk slechte arbeidsomstandigheden en grote, aan arbeid gerelateerde gezondheidsrisico’s onder de aandacht te brengen en om campagnes en vakbondsorganisatie te promoten in de strijd voor verbeteringen op het gebied van veiligheid op de werkplek. De slogan voor deze dag vandaag is ‘Remember the dead – Fight for the living’.

6.500 doden in Qatar

Het ‘Remember the dead’ dwingt onder meer om stil te staan bij de zeker 6.500 arbeidsmigranten uit India, Bangladesh, Nepal, Pakistan en Sri Lanka die tussen 2010 en 2020 zijn overleden in Qatar. In 2010 kreeg dit land het wereldkampioenschap voetbal van 2022 toegewezen en sindsdien wordt er in een letterlijk moordend hoog tempo gebouwd. De arbeidsmigranten worden veelal ingezet bij de bouw van voetbalstadions of infrastructuur. Qatar bouwt onder meer voetbalstadions, wegen en zelfs een hele nieuwe stad waar de WK-finale gespeeld moet worden.

Het aantal doden ligt overigens waarschijnlijk veel hoger dan 6.500, omdat alleen de vijf genoemde landen gegevens bijhouden. In Qatar werken ook veel mensen uit de Filipijnen en Kenia. Die landen houden niet goed bij hoeveel arbeidsmigranten zijn overleden. Volgens de officiële cijfers van de Qatarese overheid stierven de meeste buitenlandse werknemers een natuurlijke dood. Na de dood wordt er echter nooit een autopsie uitgevoerd om achter de precieze doodsoorzaak te komen. Veel mensen die in Qatar werken hadden geen gezondheidsproblemen maar stierven toch plotseling, mogelijk door de slechte woon- en werkomstandigheden. In de zomer van 2019 bezweken veel bouwvakkers aan de hitte. Ondanks hoge temperaturen moesten ze toch doorwerken.  De regering van Qatar noemt het dodental “in proportie met het aantal buitenlandse arbeidskrachten”. In het land werken ongeveer 2 miljoen buitenlanders.

De organisatie van het WK in Qatar en de wereldvoetbalbond FIFA zeggen dat er alles wordt gedaan om de veiligheid van werknemers te waarborgen. De FIFA claimt dat er minder bouwvakkers overlijden die bezig zijn met het bouwen voor het WK dan in de rest van de wereld, maar de bond levert hier geen bewijs voor.

Hoewel 28 april wordt gebruikt als het brandpunt voor herdenking en een dag van internationale solidariteit, gaan campagnes en andere gerelateerde activiteiten het hele jaar door over de hele wereld.

Nederland

Deel van het Edo Fimmen-monument in Rotterdam waar jaarlijks op 28 april wordt stil gestaan bij de slachtoffers die in het arbeidsproces zijn gevallen

Ook in Nederland wordt aandacht besteed aan Workers Memorial Day. Naast landelijke aandacht zijn er ook lokale initiatieven. Vakbond FNV Havens heeft inmiddels een traditie waarbij jaarlijks op 28 april bloemen worden gelegd bij het Edo Fimmen-monument in het Buizenpark in Rotterdam.

50 JAAR WORKERS’ MEMORIAL DAY

Op woensdag 28 april organiseert de FNV samen met Bureau Beroepsziekten FNV en de Stichting Arbeidsongevallen een symposium op Workers’ Memorial Day. Jaarlijks komen in Nederland meer dan 4.000 mensen om als gevolg van een arbeidsongeval of beroepsziekte. Dit zijn er veel te veel.

Programma (onder voorbehoud)

  • Opening: Kitty Jong, vice-voorzitter FNV
  • Internationaal perspectief: Catelene Passchier, voorzitter werknemersdelegatie ILO en Joost de Korte, Directeur-Generaal Werkgelegenheid van de Europese Commissie
  • Voortgang uitwerking advies van de commissie Ton Heerts door Stan Kaatee, directeur-generaal Werk bij SZW
  • Bijdrage van de Stichting Arbeidsongevallen, voorbeelden uit de praktijk en de uitreiking van de Laura Brugmans trofee.

Noteer alvast de datum van woensdag 28 april van 13.00 tot 15.30 uur in uw agenda. Afhankelijk van de coronamaatregelen op dat moment zal het programma digitaal, fysiek of hybride zijn.

Aanmelden

Meld je aan en ontvang een dag voor het symposium een e-mail met een link naar het webinar. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden – Aanmelden

Bron: FNV.nl – Vakbondhistorie.nl