Werk op elf Amsterdamse bouwlocaties stilgelegd wegens gevaarlijke situaties

De Inspectie SZW heeft vorige week bij een controle in Amsterdam het werk op elf bouwlocaties moeten stilleggen vanwege gevaarlijke werksituaties. Ook werden zeven bouwvakkers aangetroffen die niet in Nederland mochten werken.

Dat heeft de toezichthouder op de arbeidsomstandigheden donderdag 4 april bekendgemaakt. In totaal werden 29 bouwplaatsen bezocht. Bij meer dan de helft daarvan werden overtredingen geconstateerd. Gecontroleerd werd er op zowel veiligheid als eerlijk werken in de bouw.

“Vooral in binnenstedelijke gebieden wordt niet altijd even veilig gewerkt”, laat de inspectiedienst weten. “Dat bleek ook wel, want in 11 gevallen werd het werk direct stilgelegd. Zeven keer omdat er sprake was van ernstig valgevaar, 2 keer omdat een zaagtafel niet goed was afgeschermd en 2 keer omdat bouwvakkers aan het gevaarlijke kwartstof werden blootgesteld.”

Bij één locatie was de werksituatie zodanig slecht dat de gehele bouwplaats werd stilgelegd en alle bouwvakkers naar huis werden gestuurd. Zodra de aannemer de onveilige situatie heeft opgelost, kan de Inspectie de stillegging opheffen.

Bouwers en opdrachtgevers riskeren boete van achtduizend euro

De zeven buitenlandse bouwvakkers die hier niet hadden mogen werken, hadden de Marokkaanse, Chinese en Turkse nationaliteit. “Om in Nederland te mogen werken, moet de werkgever voor hen een tewerkstellingsvergunning hebben, die er niet was.” Zowel de werkgever als de opdrachtgever riskeert een boete van achtduizend euro voor deze overtreding.

De Inspectie SZW laat verder weten nog nader onderzoek te doen naar “te lange werkdagen en mogelijke onderbetaling”. Ook werd een bouwvakker aangetroffen die een uitkering genoot.  Deze overtreding heeft de Inspectie doorgeven aan de gemeente.

Eerder controleerde de arbeidsinspectie als bouwplaatsen in de binnensteden van Utrecht en Tilburg. Ook toen moesten er werken worden stilgelegd vanwege onveilige werksituaties.

Bron: Cobouw.nl