Weginspecteurs krijgen steeds vaker de middelvinger

Weginspecteurs krijgen steeds meer agressie over zich heen. Driekwart van de agenten van Rijkswaterstaat krijgt bijna dagelijks te maken met opgestoken middelvingers, schelden of zelfs fysiek geweld.

Directeur-generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom zegt in een interview in de Telegraaf. “Ik zoek nooit de publiciteit, maar nu ik merk dat het van kwaad tot erger wordt met agressief gedrag jegens onze mensen, maak ik graag een uitzondering.” Want weginspecteurs spannen zich juist in voor de veiligheid van de overige weggebruikers.

Waar komt toch die agressie vandaan tegen weginspecteurs?

Weginspecteurs zorgen voor de doorstroom van verkeer na een ongeluk op de snelweg. Zij handelen het ongeval zo snel mogelijk af en houden op die manier de files beperkt of zorgen dat die snel oplossen. Goed en nuttig werk dus waar automobilisten juist dankbaar voor zouden moeten zijn. Dus waar komt dan toch al die agressie vandaan? Voormalig verkeersofficier Koos Spee legt uit aan Hart van Nederland: “We zitten met zijn allen langer op de weg. En bovenal: we staan langer in de file. Daardoor raken automobilisten opgefokt.” Toen Spee officier van justitie was had hij vaker te met agressieve automobilisten. Dat waren naar zijn zeggen echt niet allemaal aso’s met een grote bek, maar vooral ook heel veel keurige typjes.

Werkomstandigheden weginspecteurs steeds gevaarlijker

Volgens Blom komt het zelfs regelmatig voor dat weginspecteurs moeten wegspringen omdat er automobilisten zijn die hen zelfs proberen aan te rijden. “De werkomstandigheden worden er alleen maar gevaarlijker op en dat is een pijnlijke waarneming.” De trieste score tot nu toe volgens de directeur-generaal: elf meldingen  van fysiek geweld tegen weginspecteurs. En nog eens 22 aanrijdingen van een dienstauto of bot/pijlwagen, opgesteld om weggebruikers te waarschuwen voor een gewijzigde verkeerssituatie.

Bekeuringen: juli 2019 staat teller bijna op totaalstand 2018

Omdat weginspecteurs officieel boa zijn, buitengewoon opsporingsambtenaar, mogen zij boetes uitdelen. Dit kunnen ze bijvoorbeeld doen voor het negeren van een rood kruis of voor het rijden over een vluchtstrook. De boa’s van Rijkswaterstaat hebben in 2019 al 1684 bekeuringen uitgedeeld. Halverwege het jaar staat de teller al bijna net zo hoog als aan het einde van 2018: 1729 boetes.

Bron: Arboonline.nl