Wanneer gaat de geldigheidsduur van het inspectiecertificaat brandbeveiliging in?

Een inspectiecertificaat is geldig bij de allereerste inspectie, bij ingebruikname van de brandbeveiligingsinstallatie. Dit is de peildatum. Een vervolginspectie moet zijn afgerond vóór de peildatum het jaar erna of van het derde jaar erna, afhankelijk van de geldigheidsduur. Ook indien de vervolginspectie wordt afgerond ná de peildatum, blijft de peildatum hetzelfde. Dat hebben de inspectie-instellingen die het CCV-schema uitvoeren met een harmonisatieafspraak bepaald.

“Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij de APK van je auto. Jaarlijks moet de auto voor een bepaalde datum gekeurd worden, anders is de APK van de auto niet meer geldig”, vertelt Gisela van Blokland, adviseur conformiteitsschema’s bij het CCV. “Bij brandbeveiliging werkt dat vergelijkbaar. Het deskundigenpanel heeft vastgesteld hoe de peildatum wordt bepaald, zodat voor iedereen duidelijk is wanneer het inspectiecertificaat verloopt en een vervolginspectie moet zijn uitgevoerd.”

Brandveiligheid gewaarborgd

In het Bouwbesluit 2012 staat alleen dat een pandgebruiker – in bepaalde gevallen – over een geldig inspectiecertificaat brandbeveiliging moet beschikken. Er wordt niets gezegd over de datum waarop een inspectiecertificaat ingaat of voor welke datum een vervolginspectie uitgevoerd moet worden. Van Blokland: “Dankzij deze harmonisatieafspraak weet iedereen waarop gehandhaafd wordt, zodat de brandveiligheid van een gebouw gewaarborgd blijft.”

Bron: Brandveilig.com en het CCV