Waar rook is, is kanker

Amsterdamse brandweermannen komen in actie om hun collega’s te wijzen op de stappen die ze zelf kunnen nemen om blootstelling aan kankerverwekkende stoffen te verminderen.

Dat meldt Monitor, een programma van NCRV. Brandweermannen Stéphane Conings en Barry Douma wijzen erop dat in heel Nederland brandweermensen onnodige risico’s lopen.

Kankerverwekkend

Tijdens een brand komen kankerverwekkende stoffen vrij die terecht komen op de pakken, handschoenen en helmen van de brandweermensen. Door in die uitrusting te blijven rondlopen, staan ze onnodig langdurig bloot aan die stoffen. Door bij terugkomst in de kazerne de uitrusting direct uit te trekken, te douchen en schone kleding aan te trekken, kunnen veel problemen worden voorkomen. Nog beter is om al op de plek van de brand de vervuilde uitrusting te vervangen door schone kleding.

Lijst met tips

Conings en Douma hebben in de kazerne een lijst met tips opgehangen. De kop: ‘Waar rook is, is kanker’. Een aantal van die tips zijn:

Houd je masker nog drie minuten op in rookvrij gebied
Spoel gereedschap zo veel mogelijk af voor je het terugzet op het voertuig
Doe je nekflap en handschoenen in de was en stuur je pak naar de wasserette. Maak je helm en laarzen schoon. Leg een schone nekflap, handschoenen en pak klaar voor de volgende uitruk.

Vroeger

Deze werkwijze is een groot verschil met hoe het vroeger ging. Toen bewaarden brandweerlieden hun vervuilde handschoenen gewoon in de helm. Bij een volgende brand gebruikten zij ze opnieuw. Douma en Conings wijzen hun collega’s erop dat er nog veel terrein te winnen is wanneer iedereen zich aan hun tips houdt.

De uitzending van Monitor is op 13 september 2015 te zien bij de NCRV.

Bron: Arbooline.nl