Voor dodelijke val sloper Nijmeegse energiecentrale komt geen strafzaak: ‘Met arbeidsomstandigheden was niks mis’

De dood van een 52-jarige man tijdens sloopwerkzaamheden van de voormalige  elektriciteitscentrale in Nijmegen krijgt geen juridisch vervolg. Met de arbeidsomstandigheden was niks mis.
Er zijn geen overtredingen geconstateerd op dat vlak, concludeert de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen Arbeidsinspectie).

Het onderzoek is na acht maanden afgerond en afgesloten, laat een woordvoerder van de Inspectie weten. ,,De bevindingen in het onderzoek hebben geen aanleiding gegeven om bestuursrechtelijk of strafrechtelijk te handhaven.”

Werkzaamheden bijna afgerond

Eind november viel de 52-jarige medewerker uit Rotterdam van het slopersbedrijf Schotte van een hoogte van ongeveer 5 meter naar beneden en overleed ter plekke. Het gebeurde rond 19.00 uur, op het moment dat de werkzaamheden van die dag vrijwel waren afgerond. Het slachtoffer werkte al langere tijd in de Nijmeegse kolencentrale.

De inspecteurs van het ministerie hebben de exacte toedracht en de omstandigheden rond het ongeval acht maanden onderzocht. ,,Een onderzoek proberen we binnen enkele maanden af te handelen. Soms nemen zaken die complex zijn meer tijd in beslag,” aldus de woordvoerder.

Werkzaamheden liggen helemaal stil

De sloop van de Nijmeegse kolencentrale met de kenmerkende 150 meter hoge schoorsteen ligt sinds begin dit jaar helemaal stil. Oorzaak is een conflict tussen het sloopbedrijf Schotte en Engie, de eigenaar van de centrale. Engie heeft de samenwerking stopgezet. Want het sloopbedrijf had de veiligheidsregels niet altijd in acht genomen, stelde Engie eerder. Zo zouden slopers zonder valbeveiliging op hoogte moeten werken. Het geschil tussen de twee partijen zou los staan van het dramatische ongeval, liet Engie eerder weten.

Voor het sloopbedrijf dreigde een miljoenenschade. De onderneming voelde zich ‘kapotgemaakt’. Begin maart vroeg Schotte zelf het faillissement aan.

Engie heeft de klus opnieuw aanbesteed en meldde eind juni in gesprek te zijn met een aantal partijen. De gesprekken zijn in een afrondende fase, maar er is nog geen keuze gemaakt, laat de Engie-woordvoerder weten.

Bron: @ANP / de Stentor