VEH wil opnieuw uitstel Wkb: ‘Wet heeft zich niet bewezen’

Als er niet snel voldoende bewijs komt dat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) op een verantwoorde wijze kan worden ingevoerd, moet deze opnieuw worden uitgesteld. Deze oproep deed Vereniging Eigen Huis (VEH) woensdag in een besloten hoorzitting aan leden van de Eerste Kamer.

Het gemeentelijke bouwtoezicht zou vanaf 1 januari 2022 moeten worden overgedragen aan private kwaliteitsborgers. Private kwaliteitsborging heeft zich tot op heden echter nog niet bewezen: er zijn veel te weinig proefprojecten uitgevoerd en de signalen die daarover naar buiten komen zijn niet positief, vindt VEH. Bovendien gaan de kosten in de proefprojecten flink omhoog, vaak met een verdubbeling en soms wel meer.

“Er zijn nog zoveel onduidelijkheden en twijfels over het nieuwe toezichtsysteem, dat we ons ernstig zorgen maken of dit allemaal snel kan worden opgehelderd”, zegt Karsten Klein, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. Eerste Kamerleden laten zich vandaag door bouwspecialisten informeren over de invoeringsperikelen rondom de nieuwe wet.

Hoge kosten en experimenten voorkomen

Vereniging Eigen Huis wil voorkomen dat de consument straks gedupeerd wordt door hoge kosten, experimenten met bouwkwaliteit en mogelijke vertragingen door niet uitontwikkelde werkprocessen.

Klein: “Wij vinden het onbestaanbaar en niet acceptabel dat er nog steeds geen duidelijk zicht is op een goed werkend en betaalbaar kwaliteitssysteem. Het is al lastig genoeg om voldoende betaalbare en kwalitatief goede woningen te bouwen. Dit extra risico kunnen we daar niet bij hebben.”

Nog steeds te veel gebreken in nieuwbouwwoningen

Voor de vereniging is het belangrijkste doel van de nieuwe wet dat de kwaliteit van nieuwbouwwoningen tegen aanvaardbare kosten verbetert. Nog steeds worden deze woningen met meer dan twintig gebreken opgeleverd, zo tonen bouwkundige keuringen van de vereniging jaar op jaar aan.

De Wet kwaliteitsborging in de bouw is in 2019 aangenomen onder voorwaarde dat proefprojecten succesvol zijn. Maar bewijs daarvoor ontbreekt dus nog, stelt de vereniging. Een ander onderdeel van de wet, dat gaat over aanscherping van de aansprakelijkheid van aannemers, mag volgens VEH wel direct worden ingevoerd. Kopers kunnen dan voortaan ook gebreken die pas na de oplevering worden ontdekt op de aannemer verhalen.

Eerder al uitgesteld

Het is niet de eerste keer dat wet wordt uitgesteld. Eigenlijk had de Wkb 1 januari dit jaar al van kracht moeten zijn, maar door een gebrek aan goede proefprojecten werd de ingangsdatum verschoven naar 2022.

Factsheet ‘Bouwen onder kwaliteitsborging’

Bron: Cobouw.nl