Tips en tools om beroepsziekten door gevaarlijke stoffen te voorkomen

Jaarlijks overlijden ruim 3000 mensen aan de gevolgen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Met de juiste preventieve maatregelen is dit te voorkomen. Preventiemedewerkers hebben dan ook een centrale rol om veilig en gezond werken onder de aandacht te brengen in de organisatie en om de kans op beroepsziekten als gevolg van gevaarlijke stoffen te verlagen.

De Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne (NVvA) heeft daarom een informatieblad opgesteld met tips en tools speciaal voor preventiemedewerkers om beroepsziekten door gevaarlijke stoffen te voorkomen.

Beroepsziekten op de kaart zetten

Veel bedrijven en preventiemedewerkers hebben onvoldoende kennis om preventie van beroepsziekten op een goede manier aan te pakken. Beroepsziekten ontwikkelen zich namelijk vaak in de loop van de jaren en dat maakt het lastig om het als thema op de agenda te krijgen van management en werknemers. In het informatieblad worden preventiemedewerkers geholpen met (1) informatie over beroepsziekten en hoe je het thema op de kaart kunt zetten en (2) handvatten voor stappen die je kunt nemen om de kans op beroepsziekten veroorzaakt door gevaarlijke stoffen te verlagen. Daarnaast zijn er goede voorbeelden toegevoegd uit de zorg, de industrie, de bouw en de groenvoorziening- en hovenierssector.

Download het informatieblad op de website van de NVvA.

Bron: Arboportaal.nl