Stilleggen sloop atoombunker terecht

De Arbeidsinspectie heeft de sloop van een Bilthovense atoombunker in 2008 terecht stilgelegd na een ontploffing. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Sloopbedrijf Het Groene Kannetje uit Veere had de procedure aangespannen, onder meer om niet op te hoeven draaien voor de schade.

In juli 2008 probeerde het Zeeuwse sloopbedrijf de bunker te slopen met behulp van explosieven. Maar dat ging mis. Brokstukken vlogen door de naastgelegen wijk, auto’s en huizen raakten beschadigd.

Een deel van de springlading was niet afgegaan. De inspecteur van de Arbeidsinspectie en de toenmalige minister van Sociale Zaken vonden dat uitgezocht moest worden hoe die explosieven veilig verwijderd konden worden. Ze legden de sloopwerkzaamheden daarom stil. Maar volgens de eigenaar van Het Groene Kannetje ontstond juist daardoor een gevaarlijke situatie.

Eigenaar Danny Jowenko zegt volgens de regels te hebben gehandeld. „De Arbeidsinspectie heeft het werk zes weken stilgelegd, een miskleun.” Jowenko wilde de ontstekingen direct verwijderen, maar mocht de bunker niet meer in. „Ik heb de zaak daardoor niet veilig kunnen afhandelen.” Een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken stelt juist dat er een onafhankelijk onderzoek nodig was was om een ontploffing te vermijden.

Het Groene Kannetje vreest een forse schadeclaim. De gemeente De Bilt heeft 900.000 euro schade geleden, grotendeels door beveiligingskosten die werden gemaakt tijdens het stilleggen van de sloop. De Bilt wil de schade verhalen op het bedrijf van Jowenko, aldus een woordvoerster. Voor welk bedrag de gemeente Het Groene Kannetje aansprakelijk stelt is nog onduidelijk.

De sloopplannen van de atoombunker in Bilthoven zijn sinds 2009 helemaal van de baan. De raad van de gemeente De Bilt besloot toen dat de bunker moest blijven staan.

Lees hier de Uitspraak van de Raad van State.

Bron: ANP