Schoonmaker loopt veel meer risico op neurologische aandoening

Schoonmakers hebben net als schoonheidsspecialisten, decorateurs en iedereen die in contact komt met krachtige oplosmiddelen in verfverdunners en reinigingschemicaliën 50 procent meer kans op de ontwikkeling van multiple sclerose (MS), dat meldt de European Cleaning Journal (ECJ) op basis van een nieuwe studie die onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

Risico op ontwikkelen van neurodegeneratieve aandoening zeven keer hoger

Het ECJ schrijft dat het risico op het ontwikkelen van de neurodegeneratieve aandoening zeven keer hoger is bij mensen die met oplosmiddelen werken en een familiegeschiedenis hebben, blijkt uit dat onderzoek. Het is 30 keer hoger wanneer mensen ook nog roken, zo concluderen de onderzoekers.

Constante longirritatie zou het immuunsysteem kunnen activeren

Volgens de studie zou dat betekenen dat constante longirritatie het immuunsysteem zou kunnen activeren op een manier waardoor het mogelijk MS veroorzaakt, een ziekte waarbij immuuncellen defect raken en de zenuwen van het lichaam aanvallen.

Blootstelling kan zowel longontsteking als irritatie veroorzaken

“Het is mogelijk dat blootstelling aan oplosmiddelen en roken zowel longontsteking als irritatie kan veroorzaken die leidt tot een immuunreactie in de longen,” zei Dr. Anna Hedström van het Karolinska Instituut in Stockholm, de auteur van de studie. “Dit zijn belangrijke interacties waarbij de gecombineerde factoren een veel groter effect dan alleen,” voegde ze eraan toe.

Hedström bekeek de gezondheidsdossiers van 5.000 mensen

Het team van Hedström bekeek de gezondheidsdossiers van 5.000 mensen, waaronder 2.042 mensen die onlangs de diagnose MS hadden gekregen. Ze werden gevraagd naar hun blootstelling aan organische oplosmiddelen, chemicaliën die vaak voorkomen in verf en verdunners, vernis, nagellak, lijmen en reinigingsproducten, evenals hun rookgeschiedenis.

Lees ook:
Driekwart Belgische schoonmakers kampt met gezondheidsklachten
Zo werk je veilig met gevaarlijke stoffen

Bron: Servicemanagement