RIVM heeft standaard blootstellingsschatting van schoonmaakmiddelen vernieuwd

Het RIVM heeft de standaard voor de blootstellingsschatting van schoonmaakmiddelen vernieuwd in de ConsExpo Schoonmaakmiddelen Factsheet en een nieuwe versie van de webapplicatie uitgebracht. De applicatie kan gebruikt worden voor het schatten van blootstelling aan chemische stoffen uit consumentenproducten zoals verf, schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten.

Standaardwaarden schoonmaakmiddelen

De Schoonmaakmiddelen Factsheet beschrijft standaardwaarden die bruikbaar zijn voor het schatten van de blootstelling aan chemische stoffen in een schoonmaakmiddel zoals frequentie, gebruiksduur, en hoeveelheid product. Het rapport bevat informatie over het gebruik van wasmiddel, afwasmiddel, allesreiniger, schuurmiddel, badkamerreiniger, vloer-, tapijt- en meubelreiniger en andere schoonmaakmiddelen. Voor de herziene versie van de factsheet zijn de nieuwste gegevensbronnen geëvalueerd en zijn de standaardwaarden waar van toepassing aangepast. Het is nu mogelijk om een piekblootstelling voor inhalatie te schatten. Gebruikers kunnen ook kiezen uit een standaardlijst voor het lichaamsgewicht en de inhalatiefrequentie.

ConsExpo Web

Het is nu mogelijk om een piekblootstelling voor inhalatie te schatten. Gebruikers kunnen ook kiezen uit een standaardlijst voor het lichaamsgewicht en de inhalatiefrequentie. Daarnaast zijn de geactualiseerde standaardwaarden uit de nieuwe versie van de Schoonmaakmiddelen Factsheet opgenomen in de factsheet-database in de tool.

Deze versie gaat vergezeld van een update van de handleiding.

ConsExpo is ontwikkeld door het RIVM voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport sinds 1993.

Bron: Sdu.HSE en RIVM