Nieuwe animatie adviseert over veilig en gezond werken in nachtdienst

Werken in de nacht kan voor veel werknemers belastender zijn dan werken overdag, aangezien het natuurlijke bioritme wordt verstoord. Vandaag, op de internationale Dag van de Slaap, lanceert het Arboportaal een nieuwe animatie over veilig en gezond werken in de nacht.

De Gezondheidsraad heeft in oktober 2017, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), een onderzoek uitgevoerd naar de gezondheidsrisico’s van nachtwerk. Uit dit rapport kwam naar voren dat het werken in nachtdiensten gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, zeker op de lange termijn.

Zo verhoogt werken in de nacht de kans op diabetes mellitus (type 2) en hart- en vaatziekten. Maar naast deze twee langetermijneffecten – waarvan het precieze mechanisme nog nader onderzocht moet worden –  zijn er andere negatieve gezondheidseffecten, zoals slaperigheid, stress of concentratiestoornissen. Deze effecten kunnen worden opgelost, mits deze tijdig worden onderkend en de werkgever en werknemer maatregelen nemen. Want het zijn met name deze risico’s die sterk verminderd kunnen worden door een goede voorbereiding van de nachtdienst, genoeg rust en een gezonde levensstijl.

Het Arboportaal vertelt hierover in deze nieuwe animatie. Bekijk hier de video.