NEN publiceert nieuwe instructies voor mondkapjes voor publiek gebruik

NEN publiceert een herziening van de eerder uitgebrachte NEN-spec 1 voor niet-medische mond-neusmaskers. NEN-spec 1 bestaat nu uit twee delen, een deel voor gebruikers en een deel voor fabrikanten. Deel 1 laat overzichtelijk zien waar consumenten rekening mee moet houden bij het kopen, gebruiken en onderhouden van een mondkapje voor publiek gebruik. Deel 2 bevat eisen voor fabrikanten en importeurs. Beide documenten zijn kosteloos te downloaden via de website van NEN.

Op steeds meer plekken geldt, vanwege COVID-19, een dringend advies voor het dragen van een mondkapje voor publiek gebruik, binnenkort zal er op veel plekken een verplichting gelden. Dit type mondkapje is een geheel nieuw product in Nederland. Voor consumenten is er nog steeds veel onduidelijkheid over. Waar moeten zij op letten bij het kopen van een mondkapje? Wat is de juiste manier om ze op en af te zetten? Hoe moeten herbruikbare mondkapjes onderhouden worden? Deel 1 van NEN-spec 1 geeft hier antwoorden op.

Aanbevelingen en eisen voor fabrikanten

Hoe weet een consument of de mondkapjes voldoen aan wat er op de verpakking staat en voldoen aan de nodige eisen? In Deel 2 van NEN-spec 1 staan eisen en aanbevelingen voor fabrikanten en importeurs die de mondkapjes maken of inkopen. De publicatie beschrijft bijvoorbeeld:

  • Eigenschappen van de mondkapjes voor een goede pasvorm en draagcomfort.
  • Hoeveelheid vochtdeeltjes uit de mond en neus die het masker tegen moet houden.
  • De maximale ademweerstand waarbij je nog goed kunt ademen.
  • Giftige stoffen die niet in het mondkapje mogen zitten.
  • De instructies die op de verpakking moeten staan.

Fabrikanten hebben de ruimte om mondkapjes te maken in de vorm of materiaal dat zij geschikt vinden. NEN-spec 1, deel 2 geeft het kader van eigenschappen waar het mondkapje aan moet voldoen. Innovaties op het gebied van materialen, duurzaamheid of levensduur blijven zo, binnen de gestelde kaders, mogelijk.

Keurmerk in ontwikkeling

Als een consument een mondkapje koopt dat is gemaakt volgens NEN-spec 1, deel 2, dan voldoet het mondkapje aan de gestelde eisen. Om te toetsen of dat ook echt zo is, is NEN een keurmerk aan het ontwikkelen. Naar verwachting is dat in december gereed. Begin volgend jaar kunnen de eerste mondkapjes met dit keurmerk beschikbaar zijn.

Achtergrond herziening

De twee delen van NEN-spec 1 zijn opgesteld in een NEN-werkgroep met daarin deskundigen met verschillende achtergronden: het laboratorium ProQares (een spin – out bedrijf van TNO), textielbranche-organisatie Modint, het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) en de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK). Daarnaast heeft een brede review-groep input kunnen geven. Deze groep bestaat uit fabrikanten, medici, importeurs en certificerende instellingen. De herziening van NEN-spec 1 is gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Wat is een NEN-spec?

Met de NEN-spec biedt NEN een snelle en praktische oplossing voor een specifieke behoefte van de maatschappij. In deze NEN-spec zijn de huidige inzichten en kennis vastgelegd. Beide delen worden geactualiseerd als nieuwe inzichten of ontwikkelingen daarom vragen. Een NEN-spec is net als een NEN-norm een vrijwillige afspraak en heeft geen verplichtend karakter.

Downloaden en meer informatie

Voor meer informatie en downloaden van de NEN-spec ‘Mondkapjes voor publiek gebruik – deel 1 en/of deel 2’, zie nen.nl/mondkapjes.