NAM neemt extra veiligheidsmaatregelen na incident Tankenpark

De NAM heeft extra tijdelijke maatregelen genomen om herhaling van het incident op het Tankenpark Delfzijl begin deze maand, waardoor aardgascondensaat in het hemelwaterriool terecht is gekomen, te voorkomen. Dat meldt de Nederlandse Aardoliemaatschappij op haar website. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft donderdag de NAM gevraagd de veiligheidsmaatregelen direct uit te voeren omdat het schoonmaken van het riool praktisch is afgerond en weer in gebruik zal worden genomen.

NAM heeft een fysieke afsluiting geplaatst tussen de betreffende opvangbak en het hemelwaterriool, een aantal kleppen uit bedrijf genomen of gerepareerd, de prioriteit van de niveau-waarschuwingen van de betreffende bak aangepast en heeft buiten kantooruren een operator gestationeerd op het Tankenpark. De maatregelen zijn deels genomen nadat bekend werd dat de verontreiniging door NAM was veroorzaakt en deels donderdag op aandringen van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Uit NAM-onderzoek blijkt dat in de nacht van 2 op 3 oktober gedurende twee uur in totaal bijna dertig kubieke meter aardgascondensaat via een opvangbak in het hemelwaterriool is terecht gekomen. Een deel daarvan bereikte het oppervlaktewater van het afwateringskanaal. De directe oorzaak is ‘een samenspel van factoren’, aldus de NAM, waaronder een storing in een pomp, een defecte klep en niet tijdige reactie op signaleringen. Aardgascondensaat is een giftige, licht ontvlambare vloeistof, die vrijkomt bij de winning van aardgas. Het lijkt op dieselolie en bevat een mengsel van koolwaterstoffen, waaronder benzeen.

Het tankenpark van de NAM staat sinds het incident onder verscherpt toezicht van SodM. NAM zal op basis van alle interne en externe onderzoeken een definitief pakket aan verbeteringen doorvoeren. Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Het verdenkt de NAM ervan in strijd met de milieuvoorschriften te hebben gehandeld.

Bronnen: NAM  en SodM 

HSE.Sdu