Meer kans op MS door gebruik oplosmiddelen

Schoonmakers, schoonheidsspecialistes, schilders en decorateurs. Iedereen die in contact komt met krachtige oplosmiddelen in verfverdunners en reinigingschemicaliën maakt 50 procent meer kans op multiple sclerose (MS).

Dat meldt de European Cleaning Journal (ECJ) op basis van een recent in het tijdschrift Neurology gepubliceerde studie. Het ECJ schrijft dat het risico op ontwikkeling van de neurodegeneratieve aandoening MS zeven keer hoger is bij mensen die met oplosmiddelen werken en bij wie de ziekte in de familie voorkomt.

Constante longirritatie zou het immuunsysteem activeren

Het risico op MS is zelfs 30 keer hoger wanneer mensen ook nog roken, concluderen de onderzoekers. Volgens de studie kunnen de hiervoor genoemde conclusies erop wijzen dat constante longirritatie het immuunsysteem op zo’n manier activeert dat het mogelijk MS veroorzaakt. Want bij deze ziekte raken immuuncellen defect en vallen zij de zenuwen in het eigen lichaam aan.

Zo help je schilders met hoofdpijn (casus)

Blootstelling kan longontsteking en irritatie veroorzaken

“Het is mogelijk dat blootstelling aan oplosmiddelen en roken zowel longontsteking als irritatie veroorzaakt die leidt tot een immuunreactie in de longen,” zegt Dr. Anna Hedström. De onderzoeker van het Karolinska Instituut in Stockholm is de auteur van de studie. “Dit zijn belangrijke interacties, waarbij de gecombineerde factoren een veel groter effect hebben dan één van de factoren alleen.

Team-Hedström bekeek gezondheidsdossiers van 5.000 mensen

Het team van Hedström bekeek de gezondheidsdossiers van 5.000 mensen, onder wie 2.042 personen die onlangs de diagnose MS kregen van hun behandelend arts. Deze mensen kregen vragen voorgelegd over hun blootstelling aan organische oplosmiddelen, chemicaliën die vaak voorkomen in verf en verdunners, vernis, nagellak, lijmen en reinigingsproducten. Ook vroegen de onderzoekers naar hun rookgeschiedenis.

Bron: Europeancleaningjournal.com