Luchtmacht neemt te veel risico met vervoer gevaarlijke stoffen

De luchtmacht vervoert in vliegtuigen gevaarlijke stoffen die ze helemaal niet door de lucht mag transporteren. Andere stoffen worden niet goed verpakt tijdens het transport. Het gaat om bijvoorbeeld zuurstofflessen en chemicaliën. Dit staat in een vertrouwelijk rapport dat in handen is van Nieuwsuur en ANP.

Het zou gaan om zowel vervoer binnen Nederland als van en naar militaire missiegebieden, zoals Mali en Irak. Zo zouden zendingen vanuit het uitzendgebied die door de lucht richting Nederland komen met regelmaat verkeerd verpakt, gelabeld of gedocumenteerd zijn of bestaan uit items die helemaal niet door de lucht vervoerd mogen worden in die staat of samenstelling. Verder blijkt dat het kennis- en opleidingsniveau van medewerkers betrokken bij het vervoer niet het noodzakelijke niveau heeft voor de werkzaamheden. ‘Dit kan de medewerker zelf, zijn directe collega’s en defensiematerieel in gevaar brengen’, staat in het rapport.

Defensie heeft in de media laten weten dat nu ‘verbetermaatregelen worden uitgevoerd. Zo zijn er bij ieder luchtmachtonderdeel inmiddels Veiligheidsadviseurs Gevaarlijke Stoffen aangesteld en zijn controles verder aangescherpt.’ Voor de VBM is dat niet voldoende. ‘Als je deze risico’s niet meer kunt overzien moet je stoppen met het vervoer van deze gevaarlijke stoffen, totdat je de kennis en kwaliteit hebt in de hele organisatie om het wel verantwoord te doen.’

Bron: www.vbm.infonos.nl en HSE.SDU.nl