Liftongeval door niet goed afgestelde rem

Het is voor menigeen een nachtmerrie. Een lift die met hoge snelheid zeven verdiepingen naar beneden valt. Dit gebeurde in januari in een gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Onlangs presenteerde de universiteit de resultaten van het onderzoek naar dit liftongeval.

Veertien onderzoekers en studenten stapten in januari in de lift op de eerste verdieping van het Farmacie-gebouw. Doel was de negende verdieping. Toen zij daar aankwamen gingen de deuren dicht voordat zij konden uitstappen. Vervolgens begon de lift te zakken. Wat was de oorzaak van dit liftongeval?

De lift kwam met hoge snelheid tot stilstand

Doordat de buitengewone noodremvoorziening in werking trad, bleef de lift hangen tussen de zesde en de vijfde verdieping. Medewerkers en een monteur schoten te hulp. Maar na een uur zette de lift zich weer ongecontroleerd in beweging. Het lukte niet de lift af te remmen. Die kwam hierdoor – met daarin de veertien personen – met hoge snelheid abrupt tot stilstand op de buffer in de kelder.

Conclusie onderzoek liftongeval

Het onderzoeksbureau heeft met proeven vastgesteld dat de val veroorzaakt is door een niet juist afgestelde rem bij een bijna maximale belasting (die is 16 personen). Tijdens proeven is gebleken dat dit niet gebeurt wanneer de rem juist is afgesteld en de balancering van de liftkooi is aangepast aan het contragewicht. De motor van de betreffende lift is in mei 2018 vervangen. Vervolgens is de lift goedgekeurd. Het keuringscertificaat gaf aan dat onderhoud aan de rem nodig was. Dit onderhoud is uitgevoerd tijdens reguliere onderhoudsmomenten door het bedrijf waar de RUG in 2018 een overeenkomst mee had.

Angstige ervaring

Jouke de Vries, voorzitter CvB: “Het ongeluk was een zeer angstige ervaring voor de medewerkers en studenten die opgesloten zaten in de lift. Het heeft veel impact op hen gehad. De uitkomst van het onderzoek laat zien dat ondanks periodiek onderhoud en regelmatige keuringen het mankement aan de rem niet is bemerkt. Dat is voor ons de reden om de onderhoudsprocedures van alle liften onder de loep te nemen en zo nodig aan te scherpen. Ook hebben wij deze maand alle 11 liften in de Antonius Deusinglaan 1 opnieuw laten keuren. Daarnaast gaan we meer en beter aandacht besteden aan de registratie van storingen, en aan incidentafhandeling in gebouwen die gezamenlijk gebruikt worden.”

Bron: rug.nl / arboonline.nl