Lessen uit de gedragsveranderingspilot Brandweer Nederland staan online

“Pas toen realiseerde ik mij, dat ik ’s avonds nog wel eens hoofdpijn heb na een dag op het oefencentrum en nu niet meer.” Het programma Preventie Beroepsziekten heeft samen met Brandweer Nederland een onderzoek laten uitvoeren naar gedragsverandering bij het dragen van persoonlijke bescherming.

De pilot met de brandweer was gericht op het doelgedrag om drie minuten het ademluchtmasker op te houden nadat de brand is geblust op trainingscentra. Deze uitdamptijd van drie minuten is nodig om inademing van rook uit de brandweerpakken te voorkomen. De pilot resulteerde in het verdrievoudigen van de uitdamptijden en kan een kapstok bieden voor andere doelgedragingen binnen de brandweer. Lees het volledige rapport en de geleerde lessen in het eindrapport.

Veilig Werken Met [ Gevaarlijke ] Stoffen

In het kader van het programma ‘Veilig Werken Met [ Gevaarlijke ] Stoffen’ wordt er op verschillende manieren informatie in kaart gebracht en gedeeld. Naast deze publiekscampagne, wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met behulp van pilots samen met bepaalde beroepsgroepen gerichte gedragsinterventies ontwikkelen. Zo worden er verdiepingsartikelen geschreven over de pilots om inzicht te gegeven in succesvolle manieren waarop veilig gewerkt kan worden met gevaarlijke stoffen. Lees hier het eerste verdiepingsartikel over de pilot bij Brandweer Nederland.

Documenten

Pilot Brandweer Nederland: Juist gebruik ademluchtbescherming stimuleren

Deze pilot bij de brandweer gaat over hoe je gedragsinzichten in de praktijk toe kunt passen. Om aandacht te vragen voor het voorkomen van beroepsziekten is de campagne ‘Werken met gezond verstand = veilig werken met gevaarlijke stoffen’ in het leven geroepen.

Bron: Arboportaal.nl