Inspectie SZW strenger op naleven coronaregels

Inspectie SZW gaat strenger controleren of bedrijven de coronamaatregelen wel naleven. Ook zal er meer gehandhaafd worden. Aanleiding is het grote aantal meldingen die werknemers bij de Inspectie deden.

Tot eind juli waren dat er ongeveer 2.800. Het vaakst waren er klachten over het voldoen aan de 1,5 meter regel, maar ook was er sprake van slechte hygiënische omstandigheden en de vrees dat er collega’s met corona op de werkvloer aanwezig waren.

Eerst een waarschuwing

Volgens de inspectie heeft iedere werkgever nu ruim de tijd gehad om maatregelen te nemen die besmetting tegen moeten gaan. Daarom gaan zij optreden als dat nog niet in orde is. Meestal wordt eerst een waarschuwing gegeven en krijgen bedrijven te horen wat ze moeten doen om aan de richtlijnen te voldoen. In ernstige gevallen kan ook het werk worden stilgelegd. Ook kan een boete worden uitgedeeld.

Meeste meldingen uit Zuid-Holland

De meeste klachten kwamen tot nu toe dus uit de detailhandel, met 17% koploper. Daarna volgden de cultuur-, sport- en dienstverleningssector met 15% en de horeca met 13%. Bijna 25% van de meldingen kwam uit Zuid-Holland, ook de provincie waar corona op dit moment het vaakst voorkomt. Uit Noord-Brabant kwam 17% van de klachten en Noord-Holland zat daar vlak achter met 16%.

Bron: BNR HSE ACTUEEL