Inspectie SZW onderzoekt werkomstandigheden bij Eindhovens bouwproject Stam + De Koning

De herontwikkeling van het C&A-gebouw in Eindhoven heeft eerder deze week tijdelijk stilgelegen. De Inspectie SZW heeft de werkzaamheden maandag stop laten zetten vanwege arbeidsrisico’s die een inspecteur daar constateerde. In de loop van dinsdag kon het werk weer hervat worden, nadat er maatregelen zijn genomen om de onveilige situatie op te heffen. Er loopt nog wel een onderzoek. Het is nog niet duidelijk hoe lang dat gaat duren.

Aanleiding voor het bezoek van de inspecteur aan de bouwplaats in Eindhoven was een filmpje dat afgelopen weekend opdook op de website Dumpert en dat veel commotie veroorzaakte. Het lijkt alsof er gevaarlijke toeren worden uitgehaald bij het werk, al maakt de grote afstand het lastig te beoordelen hoe onveilig de situatie nou echt was. Op het filmpje is een machinist te zien die op grote hoogte bezig is met sloopwerkzaamheden. Zijn graafmachine, die aan een hijskraan hangt, staat op een plank die uitsteekt vanaf het dak. Op het dak staat een man te filmen of te fotograferen.

Hoewel de SZW-inspecteur onderzoek instelde vanwege het filmpje, was dat volgens een woordvoerster van de Inspectie SZW uiteindelijk niet de reden dat werk stilgelegd is. Het ging om andere arbeidsrisico’s die ze verder niet wil toelichten. Toen er aanpassingen zijn gedaan om de risico’s weg te nemen, mocht het werk in de loop van dinsdag weer hervat worden. Ondertussen gaat het onderzoek door.

Begin dit jaar is Stam + De Koning in opdracht van Redevco als hoofdaannemer gestart met de transformatie van het C&A-gebouw aan het 18 Septemberplein in Eindhoven. Het pand van 9000 vierkante meter wordt omgebouwd tot nieuw winkelcentrum. Daarbij krijgt het pand een andere indeling. Zo wordt de vierde verdieping gesloopt en tweede verdieping verhoogd.

Opdrachtgever in gesprek met aannemer over maatregelen

Redevco laat weten in gesprek te zijn met Stam + Koning naar aanleiding van het filmpje op internet omdat de vermogensbeheerder wil weten of er inderdaad onveilig gewerkt is en welke maatregelen er eventueel zijn getroffen. “We verwachten van onze leveranciers dat ze veilig werken. We moeten ervan op aan kunnen dat ze onze eisen ten aanzien van veiligheid serieus nemen”, aldus een woordvoerster.

Stam + De Koning wil op dit moment niet reageren, maar komt op een later moment met een verklaring. Tegenover Omroep Brabant liet Arno van Tilburg, één van de directeuren van Stam + De Koning, eerder weten niet te willen speculeren over wat er is gebeurd. “We gaan zelf een onderzoek instellen. Onze eigen veiligheidskundige gaat bekijken wat hier gebeurd is. Dat zal een paar dagen in beslag nemen.”

De Eindhovense Lijst Pim Fortuyn heeft raadsvragen gesteld over de arbeidsomstandigheden bij het project. De fractie wil van het gemeentebestuur weten wat er precies aan de hand is en welke rol de afdeling Toezicht en Handhaving van de gemeente heeft gespeeld bij de verbouwing. Vorige maand stelde dezelfde fractie ook al vragen over de sloop van het voormalig Grafisch Lyceum in Eindhoven, uit vrees voor de veiligheid van de bouwvakkers. Die vragen zijn nog niet beantwoord.

Bron: Cobouw.nl