Herziene richtlijn Contacteczeem nu beschikbaar

Regelmatig handen wassen is één van de bekendste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Vaak de handen wassen, maar ook desinfecteren en langdurig gebruik van handschoenen zijn wel een aanslag op de huid. Ook voor de coronacrisis was daar bij veel werkenden al sprake van. In de zorg en bij kappers, maar bijvoorbeeld ook in de voedingsmiddelenindustrie en bij metaalbewerkers en schoonmakers. De herziene richtlijn Contacteczeem is nu beschikbaar, en helpt bedrijfsartsen bij het voorkomen van contacteczeem en de behandeling en begeleiding van werkenden met klachten.

Nieuw in de herziene richtlijn Contacteczeem

In westerse landen is contacteczeem de meest voorkomende of op één na meest voorkomende beroepsgerelateerde aandoening, verantwoordelijk voor ongeveer 30% van de klachten door beroepsziekten. Toch zien de meeste bedrijfsartsen zelden werknemers met contacteczeem. Opsporen van werkenden met contacteczeem is daarmee van groot belang. Daarom is de richtlijn vernieuwd op onderstaande punten:

De richtlijn:

  • beschrijft hoe een Handeczeemspreekuur kan worden opgezet en uitgevoerd
  • geeft een overzicht van argumenten naar werkgevers voor het opzetten van een PMO gericht op huidbelasting
  • geeft een overzicht van aandachtspunten bij het opzetten van een PMO-huid
  • is uitgebreid met een dermatologische beeldgids (‘Photographic guide for severity of hand eczema’), te gebruiken bij onder andere een PMO.

Geactualiseerd zijn onder andere adviezen over preventie mede gebaseerd op de RI&E, huidverzorging, handcrèmes, handschoenen en behandeling van eczeem. Daarbij is gebruik gemaakt van de uitkomsten van een invitational conference gericht op implementatie, een update van de literatuursearch en van een praktijktest.

Bron: NVAB.nl