F***ing fijn: vloeken op de werkvloer werkt

Vloeken dom en onprofessioneel? Welnee!  Het is juist een teken van verbale intelligentie. En nog goed voor de teamspirit en tegen stress ook. Volgens onderzoekers kan gevloek op de werkvloer positief uitpakken.

Uit onderzoek van een Amerikaans softwarebedrijf onder 1542 medewerkers blijkt dat 57 procent van de respondenten vloekt op het werk. Daar staat tegenover dat 41 procent vloeken onprofessioneel vindt.

Fijn een potje vloeken: de positieve kanten

Nu staan veel werkgevers niet te wachten op vloekende medewerkers. Misschien helpt hen de wetenschap dat werknemers die hun frustratie niet kunnen uiten dubbel zoveel kans maken op een hartaanval. Dit is uit Zweeds onderzoek gebleken. Af en toe een fijn potje vloeken zou dan veel fysieke malaise kunnen voorkomen.

Daar blijft het niet bij als het gaat om de positieve kanten van vloeken. In sommige bedrijfsculturen blijkt vloeken het groepsgevoel te versterken, maakt onderzoek van de Univerisity of East Anglia in Norwich duidelijk. Met zijn allen even lekker schelden op een rotdag vergroot aantoonbaar het solidariteitsgevoel onder medewerkers. Ook claimen de onderzoekers dat vloeken stressreducerend werkt en maakt dat mensen beter kunnen omgaan met hun frustraties.

Vloeken als teken van beperkte intelligentie?

Vloeken, dat is toch iets voor domme mensen, zegt u? Nee dus, toonde onderzoek aan van psychologen van het Amerikaanse Marist College en het Massachutes College of Liberal Arts. Vloeken is niet per definitie een teken van een tekortschietende woordenschat of beperkte intelligentie. Het tegendeel bleek waar: mensen die zogeheten taboe-taal hanteren beschikken veelal over een hoge verbale intelligentie.

“Weten wanneer en hoe je welke scheldwoorden kunt gebruiken is onderdeel van je emotionele intelligentie”, zegt Timothy Jay, een van de onderzoekers, in Medical Daily. “Bekijk je het alleen vanuit een moreel perspectief, dan mis je hoe normaal het gebruik van taboe-taal eigenlijk is.”

Vloeken moet passen in de bedrijfscultuur

Kleine waarschuwing voordat u vrolijk in vloeken uitbarst om uw frustraties te luchten, het groepsgevoel in uw team te versterken en uzelf te vrijwaren van een hartaanval. Zoals voor veel zaken geldt, moet vloeken als verbale uiting passen binnen de cultuur van het bedrijf waar u werkt. Bovendien is zeker niet iedere baas gecharmeerd van vloeken. Eerst even verdomde goed checken, dus.

Bron: mt.nl – Arboonline.nl