Eurogrit aansprakelijk gesteld in rechtszaak over asbest

Het bedrijf Eurogrit uit Dordrecht is aansprakelijk gesteld voor de schade van twee onderhoudsbedrijven waaraan straalgrit was geleverd dat met asbest was vervuild. De uitspraak van de kortgedingrechter maakt volgens brancheorganisatie OnderhoudNL de weg vrij voor een massaclaim. De totale schade van die claim wordt geraamd op 200 tot 250 miljoen euro.

Eurogrit maakt straalgrit, dat wordt gebruikt om onder meer verfresten van muren te spuiten. Het bedrijf kwam in opspraak omdat het aan honderden bedrijven straalgrit had geleverd dat was vervuild met kankerverwekkend asbest. De getroffen bedrijven moesten hoge kosten maken om maatregelen te nemen.

OnderhoudNL is de branchevereniging van ongeveer 2000 onderhoudsbedrijven voor vastgoed. Een belangrijk deel van de getroffen bedrijven heeft zich aangesloten bij de massaclaim van OnderhoudNL. Die zaak komt naar verwachting in oktober voor de rechter.

Voorschotten toegewezen

Vooruitlopend op die massaclaim hadden het Gelders Staalstraal- en Schildersbedrijf uit Ochten en Schildersbedrijf Feijenoord uit Rhoon een kort geding aangespannen tegen Eurogrit. Die twee wilden een voorschot op de schadevergoeding, omdat ze door de asbestaffaire in financiële problemen zitten. Die voorschotten van een paar ton per bedrijf zijn toegewezen.

Bron: NOS