Burn-out: wie is het sterkst?

Bijna een op de tien vrouwelijke werknemers (9%) valt uit met een burn-out. Onder mannen komt dit een stuk minder vaak voor (6%).

Dat blijkt uit het tweejaarlijkse Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair onder ruim 100.000 respondenten, uitgevoerd door Nyenrode Business Universiteit. Uit het onderzoek blijkt verder dat laagopgeleiden (8%) gevoeliger zijn voor een burn-out dan werknemers met een wetenschappelijke opleiding (5%).

Cognitieve gedragstherapie

Wie eenmaal de bodem heeft bereikt, komt daar op eigen kracht niet meer uit, meldt Intermediar. Carien Karsten, columniste bij Intermediair: “Mensen herstellen meestal niet vanzelf van hun klachten. Zij hebben cognitieve gedragstherapie nodig om hun houding te veranderen en zich andere normen en waarden eigen te maken.

Tips

Karsten geeft drie tips voor opgebrande werknemers:

  1. Zoek deskundige hulp die steunt en confronteert, waardoor je je gedachten en gedrag kunt veranderen.
  2. Zet een streep door je schuldgevoel en doe dingen die leiden tot herstel, zoals een boek lezen, muziek luisteren, planten verzorgen en vrienden opzoeken.
  3. Doe één inspannend ding per dag en verlummel de rest van de dag. Neem bijvoorbeeld een bad of boek een dagje wellness.

Volgens de resultaten uit het onderzoek staat burn-out op de derde plaats van redenen voor een loopbaanonderbreking. Op de eerste plaats staat familie-omstandigheden en op de tweede plaats werkloosheid.

Bron: Arboonline.nl