Bouwvakkers vijf keer meer kans op huidkanker: ‘Hoog tijd voor verplichte zonnebrand op bouwplaats’

Bouwvakkers staan in de zomer dagelijks uren in de volle zon. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Deskundigen pleiten daarom voor strenger beleid. FNV wil zelfs dat het gebruik van zonnebrandcrème en UV-beschermende kleding verplicht wordt op de bouwplaats. “Werkgevers moeten hun personeel beschermen.”

Werken in de zon? Wie wil dat nou niet. Maar het brengt ook vervelende gezondheidsrisico’s met zich mee. Dat geldt zeker voor bouwvakkers. Zij behoren zelfs tot een van de grootste risicogroepen, blijkt uit cijfers van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Ze hebben maar liefst vier tot vijf keer zoveel kans op huidkanker dan gemiddeld.

‘Strenger beleid hard nodig’

Bewustwording en een strenger beleid zijn daarom hard nodig, vinden deskundigen. FNV Bouw pleit voor een verplichting van zonnebrandcrème en UV-beschermende kleding op de bouwplaats. Het onderwerp is al langer een zorgpunt bij de vakbond: bij de cao-onderhandelingen van vier jaar geleden pleitte de werknemersorganisatie al voor dit soort verplichte beschermingsmaatregelen. Verder dan een lijst met aanbevelingen kwam het echter niet.

Huidkanker

Elke keer als de huid verbrandt, beschadigt het DNA van een persoon onherstelbaar. Hoe vaker iemand verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Er zijn drie vormen van huidkanker. De meest kwaadaardige vorm is melanoom. Er overlijden 767 mensen per jaar aan een melanoom. Aan een plaveiselcelcarcicoom (een andere vorm van huidkanker) over lijden per jaar 129 mensen, blijkt uit gegevens van KWF Kankerbestrijding.

“Bij de volgende onderhandelingen eind dit jaar gaan we hier opnieuw voor strijden”, waarschuwt FNV-bestuurder Hans Crombeen alvast. “Werkgevers zagen toen niets in een verplichting. We hopen dat ze daar nu anders over denken. Huidkanker is een werkgerelateerde ziekte. Werkgevers hebben een verantwoordelijkheid hun werknemers ertegen te beschermen”.

Beroepsziekte

Hoeveel bouwvakkers precies de ziekte oplopen, is niet bekend. Cijfers daarover worden niet bijgehouden. In Duitsland, waar sinds 2015 huidkanker als officiële beroepsziekte is erkend en sindsdien cijfers worden geregistreerd, nemen de aantallen fors toe. Jaarlijks worden er zo’n 3000 diagnoses gesteld, blijkt uit cijfers van een Duitse verzekeraar.

“Sinds de nieuwe wet- en regelgeving is het daar beroepsziekte nummer twee”, vertelt onderzoeker Sanja Kezic, verbonden aan het UMC. Zij doet voor onze oosterburen onderzoek naar zonnebrandcrème voor buitenwerkers. “Werkgevers zijn in Duitsland verplicht hun medewerkers te beschermen tegen uv-straling. Er zijn algoritmes waarmee precies kan worden gemeten of iemand huidkanker heeft opgelopen door zijn beroep. Blijkt dat het geval, dan draaien werkgevers hiervoor op. Ze moeten dan een vergoeding betalen.”

Zonnebrand is niet verplicht op de bouwplaats, maar Kezic verwacht dat het daar wel naar toegaat. “Ze hebben ons niet voor niets ingeschakeld voor onderzoek naar zonnebrandcrèmes.”

Kaderwetgeving: maar houdt iedereen zich hieraan?

In Nederland is de wet niet zo streng. Officieel zijn werkgevers volgens de Arbowet verplicht om hun werknemers te beschermen tegen risico’s, en daar valt uv-straling ook onder. Maar op wat voor manier en met welke middelen bedrijven dat moeten doen, staat niet vermeld, legt Henk van der Molen, hoofd van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten uit. “Het is een kaderwetgeving. Maar of iedereen zich hier aan houdt, is de vraag.”

Controle is er nauwelijks, vult Margo Caspers, specialist duurzame inzetbaarheid van Volandis, aan. “Voor de arbeidsinspectie is het gebruik van zonnebrand geen hoofdonderwerp”, verklaart ze. “Al wijst de inspectie er wel steeds vaker op de risico’s van blootstelling aan UV-straling.”

Bron: Cobouw.nl