Bouwdirecteur beduusd na kraanongeval: “Het was een routineklus”

In Albergen is 5 juli jl. een bouwkraan omgevallen. Geen doden of gewonden, maar bouwdirecteur Helmuth Haarhuis “die liever wil bouwen dan afbreken”, deed vannacht nauwelijks een oog dicht. “Ik vraag me soms af. Heb ik dan zelf iets verkeerd gedaan?”

Te hoge werkdruk zo vlak voor de bouwvak? Was het gemakzucht? Of had hij het kraanongeluk van woensdagochtend toch zelf kunnen voorkomen?

Bouwdirecteur Helmuth Haarhuis weet het niet. Het houdt hem wel bezig. Vannacht deed hij nauwelijks een oog dicht. Om vijf uur schrok hij wakker, zeker een uur eerder dan anders.

En met al die telefoontjes van journalisten heeft hij het eigenlijk ook wel gehad, al hoort het erbij. “Moet dit nou allemaal in Cobouw? Wij bouwen liever dan dat we afbreken.”

Kraan viel op bouwplaats van de buurman

De kraan is uit elkaar gesneden en afgevoerd. Niet meer te gebruiken. De schade is beperkt. Vooral de ‘buurmanbouwer’ heeft er last van. De kraan viel namelijk op de wapening van een beganegrondvloer van een vrijstaande woning die bouwbedrijf Bekke en Keemers op die plek aan het bouwen is.

Hoe hoog de exacte schade is? “Geen idee”, reageert de getroffen bouwer Jeroen Bekke die ook van de gebeurtenis schrok. “Daar kijken de experts nu naar. En het contact met Haarhuis is helemaal prima. Gelukkig viel de kraan de goede kant op.”

Ervaring met opbouwen kraan

De directeur van familiebedrijf Haarhuis (bedrijf bestaat 89 jaar) is daar ook blij om. Toch blijft hij zich afvragen. Wat ging er mis? “Hoogstwaarschijnlijk was de ondergrond te slap. Dit weekend heeft het hard geregend.”

Maar dan nog. “De medewerker die de kraan opbouwde, had de dat al wel twintig keer eerder gedaan. In feite was het een routineklus”, zegt directeur Haarhuis. Hij vult aan. “Maar het moet wel secuur gebeuren. En hoe meer routine het is, hoe gevaarlijker het werk wordt.”

Verantwoordelijkheid ligt bij ons

Het aantal ongevallen in de bouw lijkt flink te stijgen. Ziet Haarhuis een patroon? Of moet de overheid iets doen? “Nee”, meent Haarhuis. “De verantwoordelijkheid ligt volledig bij ons zelf.”

Over de overheid gesproken. Deze bouwer vindt het maar niets dat de overheid kwaliteit en veiligheid (via de wet kwaliteitsborging voor het bouwen, red) bij private toezichthouders wil neerleggen.

“Dat vind ik wel een slechte ontwikkeling. Toezichthouders van gemeenten doen hun werk toch best goed? Als aannemers zelf iemand moeten inschakelen krijg je voor het weet een strijd om de goedkoopste bureaus die het werk op hun beurt weer afraffelen.”

Misschien meer met checklists werken

Nog steeds klinkt hij beduusd. “Kunnen anderen bouwers misschien iets van dit ongeval leren? Haarhuis weet het niet. “Misschien zijn we in de bouw met zijn allen soms wel iets te makkelijk. En moeten we dagelijks met checklists (waar moet je op letten als je een kraan opbouwt of steiger) gaan werken.”

Papierwerk, de media. De Carverzekering. Het komt dezer dagen allemaal langs. Met de jongens van zijn bedrijf gaat het volgens hem best wel weer goed. Nu hij nog. “Altijd probeer je aan veiligheid te denken. En dan gebeurt dit. Heb ik dan soms iets verkeerd gedaan? Dat gevoel heb ik ook niet. Misschien moeten we met zijn allen nog beter op veiligheid letten. En daar elke ochtend weer even bij stilstaan.”

Hij besluit. “Ik klink niet zo vrolijk. Normaal ben ik een heel ander iemand. Maar dit heeft heel veel impact op me. ”

Publicatie door Thomas van Belzen op 6 jul 2017 voor Cobouw.nl