Bedrijf verdacht van fraude met veiligheidscertificaten bouw

Een bedrijf uit Rotterdam en diens eigenaar worden verdacht van fraude met certificaten voor de steigerbouw, VCA-certificaten en vorkheftruckcertificaten. Dat heeft de Inspectie SZW woensdagochtend bekendgemaakt.

Rechercheurs van de SZW hebben gisteren in opdracht van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) een inval gedaan bij het bedrijf. Daarbij is de administratie en gegevensdragers in beslaggenomen.

De onderneming en haar eigenaar worden ervan verdacht valse certificaten op te maken en deze tegen betaling te verstreken “aan personen die hiervoor geen examen hoeven af te leggen”. Na afronding van het strafrechtelijk onderzoek beslist de officier van justitie of er vervolging zal worden ingesteld.

De Inspectie SZW benadrukt in een verklaring dat “valse certificaten kunnen leiden tot gevaarlijke situaties op de werkvloer”. Wanneer personen een valselijk opgemaakt certificaat kopen en waarschijnlijk ook geen cursus of opleiding hiervoor hebben gevolgd, komt de veiligheid op hun werkomgeving in gevaar, aldus de waakhond.

“Bijvoorbeeld in de steigerbouw is certificering van groot belang. Het goed en veilig neerzetten van een steiger bij bouwwerken is gespecialiseerd werk. Het kan levens redden. In Nederland zijn er een handvol opleidingsscholen en enkele bureaus die examens afnemen. Sinds 2017 is er een verplichte registratie van steigerbouwers die een certificaat hebben.”

Bron: Cobouw.nl