‘Alle chroom-6-verbindingen carcinogeen’

De Gezondheidsraad concludeert in een advies dat alle chroom-6-verbindingen als kankerverwekkend moeten worden beschouwd.

Minister Asscher van SZW heeft het advies onlangs toegestuurd gekregen. De minister kan op basis van dit advies een nieuw maximum vaststellen waaraan werknemers mogen worden blootgesteld.

Blootstelling chroom-6-verbindingen kan leiden tot longkanker

Beroepsmatige blootstelling aan chroom-6-verbindingen kan leiden tot longkanker. Blootstelling van mensen op hun werk gedurende veertig jaar aan 1 µg Cr VI per kubieke meter lucht zou volgens de berekening van de Gezondheidsraad leiden tot vier extra gevallen van kanker per 1.000 personen. Bij een blootstelling aan 0,01 µg per kubieke meter lucht gedurende veertig jaar zou dit leiden tot vier extra gevallen van kanker per 100.000 personen.

> Bekijk het advies ‘Chroom VI-verbindingen. Beoordeling van de carcinogeniteit’ van de Gezondheidsraad

Veel te doen geweest over chroom-6-verbindingen

Over chroom-6 is veel te doen geweest. Zo meldden zich honderden werknemers van Defensie zich met gezondheidsklachten na het werken met verf waar de stof in zit. Ook werknemers van het voormalige NedTrain zouden aan chroom-6 zijn blootgesteld bij het opknappen van oude treinen. Chroom-6-verbindingen vinden een toepassing als roestwerende middelen, in de fabricage van kleurpigmenten, bij het afwerken en verchromen van metalen delen, in de productie en bij het lassen van roestvrij staal, bij het looien van leer en bij het conserveren van hout.

Bron: Arboonline.nl