8 dodelijke ongevallen tijdens werk in agrarische en groene sector 2019

In 2019 betreurde de agrarische en groene sector acht dodelijke ongevallen. Dat is minder dan in 2018, toen waren het er veertien. De meeste ongevallen vonden plaats met machines. In drie gevallen ging het om een aanrijding en in drie gevallen om een beknelling.

Veiligheid top of mind

Wim van den Boomen, bestuurder bij LTO Nederland “Het is treurig uiterst triest te lezen dat er elk jaar weer mensen overlijden tijdens het werk. Elk ongeval is er één te veel. Veiligheid moet top of mind blijven. Dat start op je eigen bedrijf: bespreek gevaarlijke situaties met elkaar, leer van wat er misging en onderschat niet wat er mis kan gaan. Positief is wel dat het aantal ongevallen in 2019 een stuk lager ligt dan in 2018. Het gemiddelde aantal ongevallen in de afgelopen 10 jaar is gedaald vergeleken met de periode daarvoor. Het gemiddelde ligt op nu veertien, tien jaar gelden was dit 18. Maar we zijn er dus nog niet.”

Teller alweer op 2 doden

Ook dit jaar staat de teller alweer op 2 doden en het is nog maar februari. Jeroen Brandenburg, FNV-bestuurder: ‘Dit is al de zoveelste keer dat er dodelijke ongelukken gebeuren. Elk ongeluk is er één teveel. Wanneer houdt het nou eens op?’

Werkgever moet een veilige werkplek bieden

‘Bedrijven moeten zorgen voor een veilige en gezonde werkplek en werkomgeving. Zij moeten ervoor zorgen dat werknemers veilig hun werk kunnen doen en de risico’s voor ongevallen zoveel mogelijk beperken’, zegt Jeroen Brandenburg. Niet alleen de werkgever moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Brandenburg: ‘SZW heeft ook een belangrijke rol. Zij moeten goed handhaven en de juiste maatregelen treffen’.

Bron: FNV / HSE actueel Sdu