Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

CE markering geen garantie voor machineveiligheid

355[1]

U investeert in CE gemarkeerde machines die voldoen aan de machinerichtlijn. U gaat er dus vanuit dat u veilig werkt en voldoet aan de wettelijke regels. Maar is dat ook zo?

Lees welke risico’s u loopt rond machineveiligheid en hoe u het heft in eigen handen houdt.

Door Michiel Hanenbergh

Veiligheid rond machines

Terwijl bij de installatie van de nieuwe machine een handige aanpassing wordt aangebracht, vraagt u zich af wat dit voor de CE markering betekent. U laat de werkinstructie door de werknemers ondertekenen, toch bekruipt u het gevoel iets te vergeten.

De productiedruk maakt dat de aangebrachte machinebeveiligingen niet altijd goed worden gebruikt en veiligheidsprotocollen soms niet worden gevolgd. Als het fout gaat, snapt de inspectie toch ook wel dat u niet overal op kunt letten? U bent  in al deze gevallen als bedrijf verantwoordelijk voor de veiligheidsrisico’s in uw bedrijf.

Ongevalsrisico’s met machines

Het is natuurlijk het zwartste scenario: een ongeval met ernstig letsel. Uw bedrijf ligt stil, discussies  met de inspecteur, onrust op de werkvloer en vragen van de OR. Hoe voorkomt u deze situatie en hoe krijgt u de machineveiligheid in uw bedrijf onder controle?

CE Markering geen garantie voor machineveiligheid

Tijd om het heft in eigen handen te nemen. U wilt af van alle onduidelijkheid over CE markering en machineveiligheid binnen uw bedrijf. Hiervoor is deskundig advies en ondersteuning nodig.

CE markering op machines is geen garantie voor machineveiligheid. Alleen een gedegen risicoanalyse van alle machines in uw bedrijf geeft inzicht in de maatregelen die nodig zijn om daadwerkelijk veilig te werken.

Het is voor machineveiligheid belangrijk dat:

  • De risicoanalyse en maatregelen goed worden gedocumenteerd
  • De gebruiksaanwijzing wordt geschreven door de mensen die er verstand van hebben
  • Duidelijk wordt gecommuniceerd met medewerkers over wat wel en niet toegestaan is
  • Afspraken worden gemaakt over wat er gebeurt als men zich niet aan de afspraken houdt

 

Audit Machineveiligheid

Om de stand van zaken in uw bedrijf vast te stellen, biedt Copla een Audit Machineveiligheid aan. Tijdens deze dag worden de belangrijkste elementen vanuit compliance getoetst, zoals: voorlichting en onderricht, beheersing van de arbeidsmiddelen, stand van techniek, werkprocedures, CE keuringen enz. Uiteraard hangt de omvang van de audit af van de grootte van uw bedrijf. Kostenindicatie: 1 dag inclusief verslaglegging: € 1500,- (excl. btw en reiskosten).
Vraag meer informatie aan over de audit door Copla

Advies over machines en veiligheid

Wilt u machineveiligheid liever niet uitbesteden, maar intern ontwikkelen? Inhoudelijk, maar ook organisatorisch en beheersmatig? Dan kunnen we samen met uw team kijken waar de ‘gaten vallen’ en hoe deze op de juiste manier in te vullen. Een coaching traject machineveiligheid in uw bedrijf, met operators, technici en leidinggevenden. Met dit maatwerktraject laat u de organisaties groeien met betrekking tot (machine) veiligheid en doet u als werkgever al het mogelijke om letsel en schade aan de gezondheid te voorkomen. Maak kennis met onze consultants.

Neem contact op voor een adviesgesprek

Masterclass Machineveiligheid

De Masterclass Machineveiligheid gaat in op alle aspecten van veilig werken met machines, van risicoanalyse op mogelijke bedieningsfouten tot het opstellen van een plan van aanpak. Ook het juridisch kader komt uitgebreid aan bod. Met deze masterclass bent u in staat om een machine structureel te beoordelen aan de hand van de richtlijn arbeidsmiddelen én een controle uit te voeren.Lees meer over de Masterclass Machineveiligheid

 

356[1]

Lees ook het artikel: veilig werken met machines (Praktijkblad Veiligheid)

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Wij zijn momenteel niet online. Laat een bericht achter.

Naam
Email
* Beschrijf uw vraag
Chat met ons

Hulp nodig? Vraag het ons!

Uw naam
Email
* Beschrijf uw vraag
We zijn online!
Feedback

Help ons om uw beter te helpen! U kunt feedback achterlaten.

Hoe beoordeelt u onze ondersteuning?